Vanwege Morrissey zitten de pianisten in Utrecht zonder vlees

Foto AFP / Daniel Sannum Lauten

Acht internationale meesterpianisten, juryleden van het internationale Franz Lisztconcours, moesten het vanmiddag in TivoliVredenburg zonder vlees of vis stellen bij hun lunch. Niet omdat ze zelf allemaal vegetariër zijn, maar omdat een andere gast in het klassieke én popmuziekcentrum dat had geëist.

De Britse popzanger Morrissey, ooit voorman van The Smiths, treedt vanavond op voor een uitverkochte Grote Zaal en heeft contractueel bedongen dat er vandaag geen vlees genuttigd mag worden in het gehele muziekpaleis in Utrecht. Dat bevestigt een woordvoerder van TivoliVredenburg. “Wij honoreren zoveel mogelijk de wensen van onze artiesten”, zegt zij.

En ja, dat betekent dat de artiesten en gasten van het Franz Lisztconcours beperkt zijn in hun menukeuze. „We hebben nog geen klachten gehad”, zegt ze.

Strijd tussen 24 jonge pianisten

In Utrecht binden in de kwartfinale van dit internationaal gerenommeerde pianoconcours vandaag in een andere zaal, de Hertz, 24 jonge en ambitieuze pianisten van veertien verschillende nationaliteiten tussen de 17 en 29 jaar met elkaar de strijd aan voor een van de negen plekken in de halve finales.

In de jury zitten pianisten als Claire Chevallier, Leslie Howard, Andrea Bonatta, Paul Bodura-Skoda en Fumiko Eguchi die optreden in de grote concertzalen in de hele wereld.

Juryvoorzitter kan niet goed tegen dwang van ‘Morressey’

Juryvoorzitter Joop Daalmeijer, voorzitter van de Raad voor Cultuur, geneerde zich voor zijn gasten en plaatste vervolgens een bericht op zijn Facebookpagina:

“Ik kan heel goed vegetarisch koken en eet het graag. Maar tegen de dwang van deze ?#?Morressey? kan ik niet zo goed. In de jury van het Liszt Concours zitten wereldberoemde pianisten uit de hele wereld, die helemaal geen eisen hebben. Ook niet qua voedsel”.

Dat Morrissey deze eis vaker stelt, is bekend. Vorig jaar wist hij er zelfs voor te zorgen dat een hele dag van de Lokerse Feesten er geen vlees werd geconsumeerd. Gasten werden zelfs door de politie gefouilleerd.

In 2009 verliet Morrissey het podium tijdens een optreden op het Coachella festival omdat hij “ziek werd” van de barbecuegeuren.

In Lokeren speelde Morrissey ook de oude hit Meat is Murder van The Smiths, terwijl hij beelden liet projecteren van wreedheden tegen dieren in slachterijen en legbatterijen.