Dit is een artikel uit het NRC-archief

Drugs

Toronto kiest nieuwe burgervader en beëindigt tijdperk-Ford

Rob Ford, mei vorig jaar.
Rob Ford, mei vorig jaar. Foto ANP/EPA/Warren Toda

John Tory is verkozen tot de nieuwe burgemeester van Toronto. De conservatieve kandidaat maakt zo een einde aan een turbulent tijdperk in het stadhuis van de Canadese stad. De vorige burgemeester van Toronto, Rob Ford, kwam veelvuldig in het nieuws wegens het roken van crack.

Met 90 procent van alle stemmen geteld is het zo goed als zeker dat Tory de nieuwe burgervader wordt. Hij zou goed zijn voor 40 procent van alle stemmen, zo meldt AP. Doug Ford, de broer van de vertrekkend burgemeester, blijft steken op 33 procent van alle stemmen.

Ford verkiesbaar voor 2018

Rob Ford kwam vorig jaar regelmatig in het nieuws wegens zijn drank- en drugsmisbruik. Ondanks herhaalde oproepen om af te treden, bleef hij aan en stelde hij zich zelfs herkiesbaar. Wegens een zeldzame vorm van kanker moest Rob Ford een paar weken geleden echter afhaken. Zijn broer Doug nam de campagne toen over.

De nieuwe burgemeester John Tory werd gezien als de nette tegenkandidaat van Ford. Hij beloofde onder andere een beter bestuur van de stad.

Rob Ford blijft overigens wel in de politiek actief; hij is met een overweldigende meerderheid gekozen om in een deelraad zitting te nemen. Daarnaast heeft Ford aangekondigd dat hij zich in 2018 weer verkiesbaar zal stellen voor het burgemeesterschap.