Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Emancipatie

Stijging van aantal Nederlandse kinderen onder armoedegrens

Nederlandse kinderen, in Volendam
Nederlandse kinderen, in Volendam Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Meer kinderen in Nederland leven onder de armoedegrens. Dat staat in een onderzoeksrapport van Unicef.

Stijging kinderarmoede in westerse landen

In Nederland steeg de kinderarmoede van 12,9 procent in 2008 naar 13,9 procent vorig jaar. De organisatie onderzocht 41 geïndustrialiseerde landen. De kinderarmoede steeg in meer dan de helft van de landen.

Wanneer spreken we van kinderarmoede?

Als een kind leeft in een huishouden waar het inkomen onder de armoedegrens ligt, spreken we van kinderarmoede. In Nederland is dat als een gezin met een kind moet rondkomen van minder dan 1740 euro per maand. Bij twee kinderen ligt de grens bij 1960 euro.

Elf procent van de ondervraagden vertelde dat er in 2013 momenten zijn geweest waarop ze niet genoeg geld hadden om eten te kopen voor zichzelf of hun gezin. In 2008 was dat nog vier procent.

Hoe zit het in de rest van de Westerse landen?

In Griekenland, Kroatië, Ierland, IJsland en Letland steeg de kinderarmoede met vijftig procent.
In achttien landen nam de armoede onder kinderen af; in onder andere Chili, Finland en Polen daalde de kinderarmoede met dertig procent.

Link met de crisis

In de crisisjaren tussen 2008 en 2012 is het aantal kinderen onder de armoedegrens in de ontwikkelde landen toegenomen met 2,6 miljoen. Daarmee leven in totaal ongeveer 76,5 miljoen westerse kinderen in armoede.

Door de crisis kunnen ouders werkloos worden, de rekeningen niet meer betalen of hun huis verliezen. Voor de kinderen in een gezin kunnen de gevolgen zijn dat ze niet de benodigde gezondheidszorg of opleiding krijgen en dat er onvoldoende eten is.

Ander onderzoek eerder dit jaar

In maart maakte het Verwey-Jonker Instituut in een onderzoek naar armoede onder kinderen in Nederland al bekend dat tussen 2009 en 2012 het aantal kinderen dat in ons land in armoede leeft met tien procent is gestegen. In dat rapoort stond ook dat arme kinderen vooral buiten de grote steden wonen.