Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Spoedvergadering VN over spanningen tussen Israël en Palestijnen

Een orthodox-joodse man leidt schooljongens in Oost-Jeruzalem langs de oude stadsmuren
Een orthodox-joodse man leidt schooljongens in Oost-Jeruzalem langs de oude stadsmuren Foto: EPA / Jim Hollander

De VN-Veiligheidsraad houdt morgen een spoedvergadering over de recente spanningen tussen Israël en de Palestijnen in Oost-Jeruzalem naar aanleiding van de plannen van Israël om meer nederzettingen te bouwen. Dat meldt Reuters.

De bijeenkomst is woensdagmiddag en is gepland naar aanleiding van een verzoek van Jordanië aan de Argentijnse VN-ambassadeur Maria Cristina Perceval, voorzitter van de Veiligheidsraad. Jordanië, het enige Arabische land in de raad, wil een gesprek over “de gevaarlijk escalerende spanningen in bezet Oost-Jeruzalem”.

Bouwplannen

De Israëlische regering is van plan duizend nieuwe woningen in het oosten van Jeruzalem te bouwen. Palestijnen zullen hier woedend over zijn, zegt NRC-correspondent Derk Walters, omdat zij dat deel van Jeruzalem zien als hun toekomstige hoofdstad.

Maar: Israël beschouwt heel Jeruzalem als zijn hoofdstad. Overigens wil Israël woningen bouwen die zowel door Palestijnen als Israëliërs gebruikt kunnen worden.

Internationaal leveren de bouwplannen vermoedelijk ook spanningen op; onder andere de Verenigde Staten erkennen de Israëlische annexatie van het oosten van de stad niet. De vorige keer dat Israël een dergelijk bouwproject aankondigde, leidde dat volgens Walters tot diplomatieke spanningen met de VS. Ondanks dat de internationale druk om het niet te doen zal toenemen, is de kans groot dat Israël doorgaat met de bouw, vertelt onze correspondent.