Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Speel het Speeddenk-spel

Speeddaten hoeft niet oppervlakkig te zijn. Tenminste, als je de juiste vragen weet te stellen. Probeer het eens, doe aan speeddenken.

Het kán. Een diepgaand, filosofisch getint gesprek van slechts enkele minuten voeren met een totaal onbekende. Afgelopen zaterdag is het bewijs geleverd op het Brainwash Festival in Amsterdam, waar tientallen deelnemers in NRC Café elkaar vragen stelden. De twee vragenlijstjes zijn gemaakt met medewerking van de lezers van nrc.next; een oproep stond anderhalve week geleden in de krant. Zie hier het resultaat.

De spelregels

Voor twee spelers. Ga tegenover elkaar zitten met een kookwekkertje. Je hebt ieder zeven vragen (zie rechts) en drie minuten om elkaar (enkele van) de vragen van de lijstjes 1 en 2 te laten beantwoorden. Vervolgens beantwoord je elk de laatste vraag, over de reddingsboot, onder het diagram, en vult het schema in waarmee je aangeeft welke indruk je ‘date’ op je heeft gemaakt. Maak een kopietje van het diagram; je hebt twee exemplaren nodig om het spel te kunnen spelen.

Het spel

Stel: je zit in een reddingsbootje en je kunt nog maar één persoon meenemen naar een onbewoond eiland. Op een zinkend schip staan enkele kandidaten. Je hebt drie minuten om vragen te stellen en zo je keuze te bepalen. Kies uit deze vragen en vraag om korte, bondige antwoorden:

Vragen voor speler 1

1. Voor wie leef jij?

2. Wat zie jij als ‘het allerhoogste doel’ dat jij kunt bereiken?

3. Wie was jij vóórdat je geboren werd?

4. Als jouw leven een film was, welke rol zou dan het beste bij jou passen:

dader of slachtoffer?

5. Waar trek je jouw grens van openhartigheid?

6. Is jouw wilskracht sterker ontwikkeld dan jouw geestkracht?

Of andersom?

7. Welk werkwoord past beter bij jou: zijn of hebben?

Vragen voor speler 2

1. Waarvoor leef jij?

2. Wat vind jij het allermooiste wat je tot dusver in je leven hebt bereikt?

3. Hoeveel talen zonder woorden spreek jij?

4. Als jouw leven een muziekinstrument was, wat zou het dan zijn:

een snaarinstrument, een blaasinstrument, of slagwerk?

5. Waaróm schaam je je als je je schaamt?

6. Wat drijft jou méér: plichtsbesef of keuzevrijheid?

7. Wat doe je liever: geven of nemen?