Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Russische hooligans

Tien jaar geleden kwam Pavel Volkov (27) in aanraking met een groep Russische hooligans. De fotograaf volgde deze fans van voetbalteam FK Oeral overal waar ze gingen en legde hun leven vast. Dat bestond vooral uit feesten, voetbal kijken en vechten met aanhangers van andere teams. Terugkijkend naar de foto’s die Volkov als tiener maakte, besloot hij in 2012 meerdere groepen Russische hooligans – in het normale leven arbeiders, studenten of kantoormedewerkers – te gaan volgen voor zijn journalistieke project ‘The Band’. Dat leverde schokkende beelden op van gevechten tussen groepen hooligans en hun fascinatie met het fascisme. Maar Volkov laat ook een onzichtbare kant zien van hooligans die elkaar na een straatgevecht een biertje aanbieden of slapen op de achterbank. ‘The Band’ sluit goed aan bij ander rauw werk van Volkov: straatboksen, portretten van pro-Russische rebellen in Loegansk en stillevens van de vluchtelingen in Oekraïne.