Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Prachtig avontuur

Verleiden kost tijd. Inter Arma heeft dat begrepen: ze palmen je geduldig in. De band uit Virginia weet best dat hun muziek soms zware kost is, en de nieuwe ep The Cavern lijkt al helemaal lastig te verteren: één lang nummer van ruim drie kwartier. De opbouw heeft daarom veel aandacht gekregen, meer nog dan hun briljante Sky Burial van vorig jaar.

The Cavern heeft een heerlijke beginriff, die wordt uitgebouwd, versneld, tot je voor je het doorhebt al halverwege bent, waar het pas echt begint te broeien. Gierende violen, stampende bas en veelgelaagde loeiende brullen van zanger Mike Paparo gaan vooraf aan een episch middenstuk, totdat op driekwart van het nummer zangeres Dorthia Cottrell van Windhand opduikt, en de heavy metal smelt voor gevoelige americana met akoestische gitaren. Een opeenvolging van wendingen die allemaal telkens tot in de puntjes zijn voorbereid.

Deze compositie is geschreven voordat Sky Burial uitkwam, maar is nu beter op z’n plaats. Inter Arma is zelfverzekerder nu naam wordt gemaakt in de internationale rockwereld. En terecht, The Cavern is een prachtig avontuur.