Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Osteofilie

Peace Corps-vrijwilliger Stephen Butler stuurde mij een bijzonder bericht uit Azerbajdzjan: „Het veldje achter mijn huis is het leefgebied van wilde landschildpadden. In de warmere maanden komen ze er samen om te paren. Voordat het mannetje het wijfje bestijgt, ramt hij met zijn schild tegen haar achterzijde. Dat geluid maakt ze gemakkelijk te vinden.” En zo gebeurde het dat Butler, gealarmeerd door luid gebonk, op 5 september 2014 een kijkje nam in zijn achtertuin. Hij vond een hijgerige schildpad die het lege schild van een soortgenoot besteeg: „Ik bestudeerde de copulatie ongeveer een uur, waarna ik vertrok.” De foto’s en video’s die Butler ter documentatie maakte, tonen Moorse landschildpadden van de ondersoort Testudo graeca zarudnyi.

Hoewel er talloze gevallen bekend zijn van landschildpadden die verwoede pogingen doen om bij schoenen en knuffeldieren nageslacht te verwekken, zijn dat altijd schildpadden in gevangenschap. In de vrije natuur gedragen ze zich netjes. Ze vergissen zich hooguit in het geslacht of het soort (schildpad) of ze penetreren de partner aan de verkeerde kant. Een paring met een leeg schild is nieuw voor me, maar nog geen necrofilie – dan had er nog wat vlees in moeten zitten.