Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Vier jaar cel geëist tegen hoofdverdachte ‘tweelingfraude’

Tegen Tilburger Johan V. is wegens jarenlange fraude met kinderopvangtoeslag en oplichting van banken gisteren vier jaar cel geëist. De 35-jarige verdachte zou voor ruim 2,3 miljoen euro hebben gefraudeerd.

V. is de hoofdverdachte in een grote fraudezaak die de komende weken dient voor de rechtbank in Almelo. Nog veertien verdachten staan terecht, onder wie zijn echtgenote, ouders en broer.

Officier van justitie Caro Bollen schetste V. als een beroepscrimineel die meermalen is veroordeeld, onder meer voor afpersing en oplichting. Hij zou „op parasitaire wijze” misbruik maken van „mogelijkheden die Belastingdienst en banken bieden” en geleefd hebben als „God in Frankrijk”. Ook de familie „zat er warmpjes bij”.

Grote fraudezaken als deze hebben een ontwrichtende invloed, betoogde Bollen. Zo neemt de maatschappelijke bereidheid bij te dragen aan het toeslagenstelsel af.

V. liet Roemeense en Bulgaarse prostituees valse aangiften doen van de geboorte van niet-bestaande tweelingen. Daarna vroeg hij toeslag voor kinderopvang aan. Hij verantwoordde zich bij de Belastingdienst met valse facturen en jaaropgaven. Het bleek kinderlijk eenvoudig, volgens de officier. Ook bij de oplichting van banken met zogenoemde sealbags maakte V. gebruik van lacunes in het systeem.

Bollen toonde zich op de zitting geschokt door de handelwijze van brouwerij InBev bij de verhuur van een café in Tilburg aan V.’s echtgenote, in 2008. Volgens haar werkte InBev bewust mee aan het omzeilen van de Wet Bibob, bedoeld om criminelen uit (horeca-) bedrijven te weren. In een aparte brief werd de aansprakelijkheid van V. en zijn broer vastgelegd, en de afspraak dat ze bij het verstrijken van de verjaringstermijnen „op eigen naam een Bibob-vergunning kunnen aanvragen, zodat we de situatie op papier in overeenstemming kunnen brengen met de praktijk”. De bankrekening van het café is volgens de officier gebruikt voor fraude.

InBev geeft geen reactie.