Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Obama dwingt gouverneurs niet toe te geven aan angst voor ebola

Witte Huis gispt staten om verplichte quarantaine voor uit W-Afrika terugkerende artsen

De Amerikaanse verpleegster Kaci Hickox werd tegen haar zin in quarantaine geplaatst bij terugkeer uit Sierra Leone. De angst voor ebola speelt ook politiek op.
De Amerikaanse verpleegster Kaci Hickox werd tegen haar zin in quarantaine geplaatst bij terugkeer uit Sierra Leone. De angst voor ebola speelt ook politiek op. Foto AP

Een week voor cruciale tussentijdse Congresverkiezingen wordt de angst voor ebola een steeds grotere politieke factor in de Verenigde Staten. President Obama is in conflict geraakt met gouverneurs die in hun staten verplichte quarantaines willen invoeren voor Amerikanen die in Sierra Leone, Liberia en Guinee zijn geweest. Het gaat om artsen en andere mensen met een verhoogd besmettingsrisico.

Na druk van het Witte Huis heeft gouverneur Chris Christie (New Jersey) de quarantaine van een verpleegkundige moeten opheffen. Het ging om Kaci Hickox, een verpleegkundige van Artsen zonder Grenzen. Ze had in Sierra Leone gewerkt en werd vrijdag bij terugkomst op luchthaven Newark apart genomen en op koorts getest. Bij één van de drie tests werd verhoging gemeten, waarna ze onder begeleiding van acht politieauto’s naar een ziekenhuis werd gereden. Ze werd negatief getest voor ebola, maar werd toch in een tent apart gehouden.

Hickox schreef een woedend stuk over haar behandeling in de Dallas Morning News. Ze klaagde dat haar mensenrechten zijn geschonden door de verplichte afzondering en dat de omstandigheden in de tent beroerd waren. „De afgelopen maand heb ik kinderen zien sterven, alleen. [...] Ik zat alleen in de tent en dacht aan de vele collega’s die naar Amerika zullen terugkeren en die hetzelfde lot treft. Zullen zij zich ook criminelen en gevangenen moeten voelen?”

De gouverneurs van New Jersey, New York, Florida en Illinois scherpten vorige week de regels voor terugkerende artsen aan. Hoewel ebola nog maar vier Amerikanen heeft besmet, heerst grote angst voor het virus. Die uit zich in pleidooien voor strenge maatregelen tegen medici. Een arts uit New York, Craig Spencer, bleek donderdag ebola te hebben opgelopen in Guinee. Toen de ziekte zich nog niet had geopenbaard, was hij gaan bowlen. De arts kreeg een enorme volkswoede over zich heen. Het conservatieve Fox News noemde hem „onverantwoordelijk”.

De verplichte quarantaine voor terugkerende artsen leidt tot een maatschappelijk debat over burgerlijke vrijheden. Volgens burgerrechtenorganisaties is de maatregel in strijd met de Grondwet, die vrijheidsberoving zonder criminele aanleiding verbiedt. Ook Obama liet de gouverneurs van betrokken staten weten dat „beleid zonder wetenschappelijk bewijs invloed kan hebben op de inspanningen om de bron van ebola in West-Afrika te bestrijden”.

Gouverneur Christie trok gisteren de quarantaine van Hickox plotseling in, na druk van overheidsinstantie CDC, die belast is met ebola. Ze mag de rest van haar 21 dagen in afzondering doorbrengen in een huis in Maine. De Republikein, die een kandidatuur voor het presidentschap van 2016 overweegt, werd hard aangevallen door de conservatieve pers. De website The Drudge Report beeldde hem gisteren af naast Obama, met de suggestie dat de gouverneur was gezwicht voor de president. Christie ontkent dit.

Ook gouverneur Andrew Cuomo van New York heeft inmiddels de strikte quarantaine voor terugkerende artsen teruggedraaid. Hij kreeg onder meer zware kritiek van burgemeester Bill DeBlasio van de stad New York, een prominente Democraat. Hij noemde de quarantaine van Hickox „inhumaan”. „Deze held is respectloos behandeld. We zijn haar, en de mensen die hetzelfde werk doen, een betere behandeling verschuldigd.”