Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Nieuw massagraf onderzocht in zoektocht Mexicaanse studenten

Gisteren gingen familieleden van de verdwenen studenten in Iguala de straat op.
Gisteren gingen familieleden van de verdwenen studenten in Iguala de straat op. Foto EPA / Jose Mendez

Mexicaanse autoriteiten onderzoeken een nieuw mogelijk massagraf, op zoek naar 43 verdwenen studenten. Leden van een drugsbende zouden de tip gegeven hebben die leidde naar de plek in de deelstaat Guerrero, ten zuidwesten van Mexico-Stad.

“We hebben de mensen die verantwoordelijk zijn voor de ontvoering”, zei de verantwoordelijke procureur-generaal Jesus Murillo Karam maandagavond, meldt de BBC. De studenten verdwenen een maand geleden nadat zij werden gearresteerd bij een demonstratie tegen de regionale regering in de stad Iguala. De politie zou hen vervolgens overgeleverd hebben aan drugscriminelen. De arrestanten zouden hebben toegegeven dat ze op de avond van de demonstratie “een grote groep mensen hebben ontvangen”.

Maatschappelijke onrust

De verdwijning leidde in Mexico al tot maatschappelijke onrust: op verschillende plaatsen gingen mensen de straat op om te demonstreren. De politie verrichtte tientallen arrestaties en organiseerde een klopjacht op de burgemeester van Iguala, zijn vrouw en de politiechef. Zij zouden volgens het Openbaar Ministerie “de waarschijnlijke meesterbreinen” zijn achter de verdwijning.

Ander massagraf

Vorige week trad de gouverneur van de deelstaat Guerrero af in verband met de zaak. Eerder werd al een ander massagraf gevonden in de zoektocht naar de studenten, maar dat bleek te gaan om andere personen. Vermoedelijk gaat het daar om slachtoffers van de drugsgerelateerde criminaliteit in Mexico.