Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Litouwen minder van Russisch gas afhankelijk

Litouwen heeft zich als eerste Baltische land aan de Russische energiegreep ontworsteld. De voormalige Sovjetrepubliek beschikt sinds gisteren over een drijvende LNG-terminal die vloeibaar gas kan omzetten in gas dat geschikt voor het gasnet.

De Independence ligt sinds vanochtend afgemeerd in de Litouwse havenstad Klaipeda. Het schip werd drie jaar geleden door de regering van Litouwen besteld bij een werf in Zuid-Korea.

Eigenaar van het schip is een Noors LNG-bedrijf dat de terminal voor tien jaar aan Litouwen heeft verhuurd. Het vloeibare gas wordt aangevoerd door het Noorse bedrijf Statoil.

Litouwen was, net als Estland en Letland, volledig afhankelijk van duur gas uit Rusland. Litouwen heeft de eerste maanden van dit jaar 36 procent meer betaald voor het Russische gas dan bijvoorbeeld Duitsland ervoor moest betalen.

Inmiddels heeft Rusland de prijs van het gas iets verlaagd. Tot eind 2015 is Litouwen contractueel nog verplicht het grootste deel van zijn gas van Rusland af te nemen. Maar daarna kan het land zelf kiezen, zo heeft president Dalia Grybauskaite gisteren benadrukt.

Mocht Rusland om politieke redenen de gaskraan dichtdraaien,dan kan de drijvende terminal heel Litouwen en ook de buurlanden Estland en Letland, van gas voorzien.