Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Liefde is elkaar nooit de waarheid vertellen

Comedyserie over ingewikkelde gezinsstructuren en heimelijke gevoelens

De familie Pritchett met aanhang. Links zoon Mitchell (Jesse Tyler Ferguson) en Cameron (Eric Stonestreet) die dit seizoen met elkaar in het huwelijk treden.
De familie Pritchett met aanhang. Links zoon Mitchell (Jesse Tyler Ferguson) en Cameron (Eric Stonestreet) die dit seizoen met elkaar in het huwelijk treden.

De twee poppetjes bovenop de bruidstaart. Zelfs dáár kunnen mensen nog ruzie om krijgen. Dat is zeker het geval bij Mitchell en Cameron, het immer zeurende homostel uit de Amerikaanse comedy-serie Modern Family. Het lijkt nergens over te gaan, maar wie inmiddels de vorige seizoenen van Modern Family heeft gezien, weet dat zo’n detail bij Mitchell (Jesse Tyler Ferguson) en Cameron (Eric Stonestreet) aanleiding kan geven tot een vreselijk drama.

Hoogoplopende emoties dus in het vijfde seizoen van deze serie die dit keer inhaakt op de actualiteit. Het homohuwelijk was in Californië al korte tijd mogelijk in 2004 en opnieuw in 2008. Na een definitieve uitspraak van het Amerikaans Hooggerechtshof werden eind juni 2013 opnieuw de eerste homohuwelijken voltrokken. Een uitgelezen kans voor de makers van Modern Family om hét gaykoppel uit de serie nu ook onmiddellijk in het huwelijksbootje te laten treden. Al in de eerste aflevering, eind september 2013 uitgezonden bij ABC, begint het gedoe rondom de voorbereidingen.

Modern Family is echt voor de liefhebber. Wie bij de eerste afleveringen al dubbel lag om de nichterige reacties van Cameron en de veel te luide stem van de Colombiaanse Gloria Delgado (Sofía Vergara) zal ook nu weer genieten. En dat geldt voor iedereen die, direct of indirect, deel uitmaakt van de familie Pritchett.

De comedy, sinds de eerste uitzending in 2009 in de VS al een groot succes (iedere keer opnieuw valt de serie tijdens de Emmy’s in de prijzen) draait rond drie gezinnen die samen één grote familie vormen. Pater familias is Jay Pritchett (Ed O’Neill, bekend als Al Bundy uit Married with Children), getrouwd met loud mouth Gloria. Zij heeft al een zoon uit een vorig huwelijk, Manny. Uit zijn huwelijk met zijn eerste vrouw heeft Jay twee kinderen. Er is zoon Mitchell die samenwoont met Cameron Tucker. Samen hebben ze een Vietnamees adoptiekind, Lily.

Dan is er dochter Claire Dunphy, een neurotische huisvrouw die het familieleven bijeenhoudt op een schoolbord met aantekeningen en stickers. Samen met Phil Dunphy, een sukkelige makelaar met een goochelhobby, heeft ze drie kinderen: domkopje Haley, de intelligente Alex en Luke, een jongen met twee linkerhanden.

Deze ingewikkelde familiestructuren vormen de basis van een comedy die zijn kracht vindt in de meest herkenbare problemen die, vanwege foute inschattingen, uitmonden in absurde situaties. Het niet willen kwetsen van elkaars gevoelens is een goed voorbeeld. Zo verzwijgt Claire dat ze het geld voor haar 25-jarig huwelijksfeest heeft vergokt in Las Vegas. Jay durft niet aan Gloria te vertellen dat hij dolgraag zijn hond zou willen laten meelopen in een hondenshow. En inderdaad durft Mitchell de overgevoelige Cameron niet de waarheid te vertellen over de twee poppetjes op de bruidstaart. Uiteraard komen al die heimelijke gevoelens toch naar de oppervlakte en dan heb je de poppen aan het dansen.

De puntige conversaties, de snel afwisselende scènes en de absurdistische momenten zijn nog even sterk als in het eerste seizoen. Jammer is dat adoptiekind Lily, inmiddels een eigenwijze kleuter, te weinig overtuigend telkens allerlei wijsneuzerige opmerkingen maakt. Het overtuigt niet, en dat is jammer tussen al die acteurs die inmiddels feilloos op elkaar zijn ingespeeld.