Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Leven geeft, de dood neemt

‘Sinds het begin der tijden zijn het leven en de dood verliefd op elkaar. Het leven geeft de ander oneindig veel geschenken. De dood houdt die voor eeuwig in haar bezit.’

Op zich is de tekst al een kleine filosofische overpeinzing waard, maar de vijf panelen illustraties die de Tumblr ‘I Make Stuff Sometimes’ erbij heeft gezet – van het leven dat een schattig schildpadje geeft aan de dood - maken dit korte verhaal spookachtig mooi. Volgens fantasysite iO9 is de strip goed voor „een mijmerende zucht”. Ook de andere stripverhalen die te vinden zijn op de Tumblr kenmerken zich door triestheid en berusting. Zoals de gedoemde vriendschap tussen twee zogeheten Skytubes, opblaasbare tubes die lijken op mensen, die beiden vaststaan bij winkels of tankstations langs de weg.

Want ook hier zorgt verval en het leven voor een einde aan het geluk. Droevig, net zoals de dood haar geliefde leven nooit wat terug kan geven.