Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Media

Je uitpuilende inbox wordt een slimme to do-list

We wilden een paperless office – een kantoor zonder papier – en als gevolg daarvan puilt onze mailbox uit. Google doet een poging om orde te brengen in de berichtenbrij met Inbox, een nieuwe applicatie voor de naar schatting 500 miljoen gebruikers van Gmail. Voorlopig is Inbox (geschikt voor iPhone, Android en de Google Chrome-browser) alleen op uitnodiging te gebruiken.

Google probeerde in 2009 ook al eens e-mail ‘revolutionair’ te verbeteren met Google Wave. Dat mislukte, want te ingewikkeld.

Inbox is juist simpel en alleen daarom zouden fervente Gmail-gebruikers het uit moeten proberen (naast de standaard Gmail-app).

Het doel is aan het einde van de dag een lege mailbox te hebben met slechts een overzichtelijke lijst activiteiten. Inbox is een intelligente hulp die berichten ordent, rangschikt en relevante informatie naar boven haalt. Het programma helpt bij het ‘bundelen’ van mails in categorieën als reizen, aankopen en berichten uit sociale media.

Inbox laat je ook de belangrijkste berichten ‘pinnen’ om op te volgen.

Wie even niet lastig gevallen wil worden, kan een mailtje ‘snoozen’; het bericht verdwijnt uit de inbox en komt pas naar boven op een moment dat je dat wilt. Of op een plek waar je dat wilt, bijvoorbeeld zodra je thuis bent of op je werk inlogt om je mail te bekijken.

Het programma wijkt af van Microsoft Outlook of Apple Mail omdat relevante adressen, telefoonnummers en vluchtinformatie komen bovendrijven zonder dat je mailberichten hoeft te openen. Als je een reservering in een restaurant maakt, voegt Google de routebeschrijving toe; bij een geboekte vlucht verschijnt vanzelf de link om in te checken.

Inbox analyseert de inhoud van je mail en bewijst daarmee hoeveel Google van zijn Gmail-gebruikers weet – als je het bedrijf daar toestemming voor geeft. Google scant al sinds jaar en dag de inhoud van de Gmail-inbox om er relevante advertenties bij te bieden. Die zijn in Inbox nog niet zichtbaar, maar Google kennende is dat een kwestie van tijd.

Google Inbox, gratis 4