Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

IS laat Britse gijzelaar in nieuwe video optreden als ‘verslaggever’

Cantlie als ‘tv-reporter’ in IS-video
Cantlie als ‘tv-reporter’ in IS-video Foto AFP/YouTube

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft gisteren een nieuwe propagandavideo naar buiten gebracht met de Britse fotograaf John Cantlie, die sinds twee jaar gevangen wordt gehouden. Het is de zesde video van IS op rij waarin Cantlie verschijnt.

Anders dan in de vorige video’s is Cantlie niet gekleed in het oranje – een verwijzing naar het gevangenisplunje dat gedetineerden in het Amerikaanse kamp in Guantánamo Bay moeten dragen. Hij heeft deze keer gewone, zwarte kleren aan.

Cantlie zit ook niet achter een tafel zoals in de vorige video’s maar doet zogezegd verslag vanuit Kobani, het Syrische stadje op de grens met Turkije waar Syrische Koerden belegerd worden door IS. De video begint met luchtbeelden van Kobani die zijn opgenomen door een „drone van IS”.

Er ontstond gisteren discussie of hij daadwerkelijk in Kobani was, of dat dit in scène was gezet. Bronnen binnen de YPG, de militie van de Syrische Koerden, zeiden tegen de BBC dat de video lijkt te zijn opgenomen bij de School voor Industrie in Kobani.

Zoals in de vorige video’s beweert Cantlie de waarheid te onthullen over IS. In dit geval dat IS helemaal niet in moeilijkheden zit door het offensief van de Koerden en de Amerikaanse luchtaanvallen. IS zou grote delen van Kobani in handen hebben en is de laatste restjes Koerdisch verzet aan het „opruimen”, aldus Cantlie.

De video is recentelijk opgenomen: er wordt verwezen naar de wapens voor de Koerden die Amerikaanse vliegtuigen vorige week per ongeluk in IS-gebied hebben gedropt.

Cantlie werd in 2012 gekidnapt samen met de Amerikaanse journalist James Foley. Foley werd in augustus onthoofd. Ook de Amerikaanse journalist Steven Sotloff en twee Britse hulpverleners, David Haines en Alan Henning, werden onthoofd. IS houdt behalve Cantlie nog minstens twee Amerikaanse hulpverleners gegijzeld.