Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Mensenrechten

Internetslachtoffer twittert

Monica Lewinsky is terug. In mei schreef zij in Vanity Fair al openhartig over haar relatie met voormalig president Bill Clinton en de gevolgen daarvan op haar leven. Vorige week maandag gaf de oud Witte Huis-stagiair na dertien jaar weer een publiekelijk optreden. Op de ‘Forbes under 30’-top sprak Lewinsky zich als ervaringsdeskundige en zelfbenoemd ‘meest vernederde vrouw ter wereld’ uit tegen online pesten. In Philadelphia benadrukte zij hoe moderne technologie een katalysator kan zijn in het vernietigen van reputaties en het verwoesten van levens. Iets wat haar al voor het tijdperk van sociale media overkwam. Lewinsky: „Ik veranderde binnen een dag van een privépersoon in een publiekelijk vernederd persoon. Ik was het eerste slachtoffer van internet.” Net voor haar optreden in Philadelphia opende zij een account op Twitter. Ondanks dat zij nog maar een handjevol tweets verstuurde, vergaarde Lewinsky binnen een week al 72 duizend volgers.