Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Geef Mij Nu Je Angst

RTL 4,

21.30-22.30u.

Vijf keer controleren of de deur dichtzit, je handen urenlang wassen of alles in huis dagelijks grondig ontsmetten: zomaar wat handelingen die je bij iemand met een dwangstoornis kunt zien. Hoe groot de impact van hiervan is, wordt duidelijk in het programma Geef Mij Nu Je Angst. In dit nieuwe programma proberen mensen met een dwangstoornis van hun probleem af te komen en de controle uit handen te geven. De dwangstoornis beïnvloedt namelijk niet alleen het leven van de persoon die eraan lijdt, ook voor de omgeving is het erg zwaar. Samen met Irene Moors en een team hulpverleners gaan de deelnemers (die zichzelf voor het programma opgegeven hebben) aan de slag om hun leven weer op een normale manier te kunnen leiden.

In de eerste aflevering volgen we Karin, die al haar hele leven kampt met controledwang. Alles in huis moet precies staan zoals zij dat wil. Haar partner Hans vindt dat dit moet veranderen: hij mag nog geen glas zelf uit de kast pakken. Moors en haar team zijn Karins laatste hoop: als ze haar gedrag niet aanpast, zal Hans haar verlaten. Pas wanneer de deelnemers hun dwangstoornis overwinnen, krijgen ze echt controle over hun leven.