Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

In container gedumpte baby was 10 tot 20 dagen oud en zat in plastic tas

Een betonnen plaat dekt de ondergrondse vuilcontainer in de Amsterdamse Fritz Conijnstraat af waar een pasgeboren baby in werd gevonden.
Een betonnen plaat dekt de ondergrondse vuilcontainer in de Amsterdamse Fritz Conijnstraat af waar een pasgeboren baby in werd gevonden. ANP / Bas Czerwinski

De baby die zondagochtend om 4.15 uur werd gevonden in een ondergrondse vuilcontainer in Amsterdam zat in een plastic zak. In een uitzending van Opsporing Verzocht zijn vanavond kenmerken van het meisje bekendgemaakt, in de hoop de ouders op te sporen en de identiteit van het meisje vast te stellen. De baby maakt het inmiddels goed.

Het meisje heeft een lichtgetinte huidskleur en was op de dag van haar vondst tussen de tien en twintig dagen oud. Totdat ze werd gedumpt in de vuilcontainer aan de Fritz Conijnstraat in Amsterdam Geuzenveld-Slotermeer is ze goed verzorgd. De politie vermoedt dat de baby zaterdagavond of -nacht in de container is achtergelaten.

Van wie is het meisje?

Wie de baby heeft achtergelaten, is nog steeds onduidelijk. Een vrouw die ‘s nachts terugkwam van haar werk, hoorde huilgeluiden. Ze dacht eerst dat het om een babyfoon ging, maar toen ze ging kijken, hoorde ze huilgeluidjes uit de ondergrondse container komen. Ze belde 112 en de poltie en brandweer hebben het pasgeboren meisje bevrijd.

Het kindje is overgebracht naar een ziekenhuis, waar het al snel beter met haar ging. Ze is nu bij een pleeggezin. Jeugdbescherming is op dit moment officieel haar voogd.

Politie hoopt op meer informatie

De politie heeft een aantal specifieke lichamelijke kenmerken van het meisje vrijgegeven, evenals een gedetailleerde beschrijving van haar kleding.

Op haar onderrug en billen zit een blauwgekleurde pigmentvlek; het gaat hierbij niet om een verwonding, benadrukt de politie.
Aan beide ringvingers heeft het baby’tje een afwijking waardoor die vingers permanent zijn gebogen.
Toen ze werd gevonden droeg ze een wit rompertje (merk: Petit Villain), een grijs shirt (merk: People) en een wit broekje (Hema).

Er zijn aanwijzingen dat het kindje een hielprik heeft gehad. Zij had namelijk een krasje en een pleister op haar voet. De politie hoopt in contact te komen met medisch personeel dat misschien geholpen heeft bij het verzorgen van het kindje of aanwezig was bij de geboorte.

De politie roept ook buurtbewoners of andere mensen die meer weten op zich te melden.