Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Hongarije is woedend: er komt een internetbelasting

Hongaarse internetproviders moeten vanaf volgend jaar een internetbelasting betalen. Burgers gaan de straat op.

Duizenden Hongaren demonstreerden afgelopen weekend tegen de internettaks.
Duizenden Hongaren demonstreerden afgelopen weekend tegen de internettaks. Foto EPA

De Hongaarse regering laat zich niet ontmoedigen door het vlug gegroeide verzet: er komt een internetbelasting. Dat bevestigde economieminister Mihály Varga gisteren in het Hongaarse parlement.

Zondagavond gingen duizenden Hongaren in Boedapest de straat op tegen het plan om vanaf volgend jaar 150 forint (49 eurocent) te heffen per gebruikte gigabyte datavolume. Dat had het kabinet van premier Viktor Orbán vorige week bekend gemaakt.

De 20 miljard forint (65 miljoen euro) aan verwachte inkomsten worden betaald door internetproviders en niet door gebruikers, stelde Varga. Het geld wordt gebruikt om de staatsfinanciën op orde te houden. Volgens critici is de maatregel anti-democratisch, oneerlijk voor de armen en slecht voor de economie.

„Onze premier is een digitale analfabeet”, zei Balázs Gulyás, organisator van de demonstratie zondag, over de ongewone maatregel. „We betalen al een torenhoge BTW [27 procent voor vele digitale producten, red.]. We willen niet nog meer betalen.”

„Ze fnuiken de vooruitgang,” zei Tamás Foki (43), een demonstrant met een baan in de communicatie-industrie. „De hele IT-sector komt straks in een onmogelijke situatie terecht.” Lila Szasz (36): „Het kanaal bij uitstek om je mening over de overheid te verkondigen is het internet. Dit druist in tegen de vrijheid van meningsuiting en de democratie.”

„Vrij Hongarije, vrij internet”, klonk het zondag op het Heldenplein. Maar evenzeer: „Fidesz maffia”, „Dictator” en „Orbán, oprotten!” Na het einde van de vreedzame optocht, trok een deel van de menigte naar het nabije Fidesz-hoofdkwartier. Daar gooiden een aantal demonstranten ramen aan diggelen met toetsenborden, harde schijven en muizen.

De internettaks is de laatste in een reeks van maatregelen die volgens critici de vrijheid van informatie in Hongarije beknotten. Eerder dit jaar ontstond er commotie rond een reclamebelasting die RTL Klub, de grootste onafhankelijke televisiezender van het land, disproportioneel treft. RTL Klub, dochter van de Duitse mediagroep Bertelsmann diende vorige week een klacht in bij de Europese commissie. Volgens RTL gaat het om een „discriminerende” belasting die „het pluralisme van de media schaadt.”

Net zoals in het RTL-dossier leverde ook eurocommissaris voor de Digitale Agenda Neelie Kroes felle kritiek op de internetbelasting: ze noemde die in een tweet „een schande voor de Hongaarse regering”. De Amerikaanse diplomatieke vertegenwoordiger in Hongarije, André Goodfriend, belandde op zijn beurt in een Twitter-twistgesprek met overheidswoordvoerder Zoltan Kovács. Sinds de VS een aantal van corruptie verdachte Hongaren, waaronder overheidslui, van de visalijst haalde, zijn de verhoudingen tussen beide landen gespannen. Dat Goodfriend deel nam aan de demonstratie van zondag vond Kovács bedenkelijk: „Was je de sfeer aan het checken, André?” tweette hij.

Na een reeks verhitte tweets heen en weer hield Goodfriend het bij een oproep tot constructieve dialoog: „een sterke overheid kan het zich veroorloven inclusief te zijn, zich geen zorgen te maken over zwak lijken”. Tenzij de regering alsnog terugkrabbelt, vinden vanavond nieuwe protesten plaats in Boedapest.