Dit is een artikel uit het NRC-archief

Arbeidsmarkt

‘Stof van kledingconcern H&M komt van omstreden Indiase spinnerij’

‘Made in Bangladesh’ gezien op een label van H&M? Dat kan betekenen dat de kleding is gemaakt door uitgebuite werknemers in India, schrijft de Volkskrant vandaag naar aanleiding van een onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen.

De H&M in de Rotterdamse Koopgoot.
De H&M in de Rotterdamse Koopgoot. Foto ANP / Jerry Lampen

‘Made in Bangladesh’ gezien op een label? Dat kan betekenen dat de kleding is gemaakt door uitgebuite werknemers in India, schrijft de Volkskrant vandaag naar aanleiding van een onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

Kledingconcern H&M zou orders plaatsen bij kledingfabrieken in Bangladesh die stof inkopen bij een omstreden Indiase spinnerij. Ketens Primark en C&A zouden met soortgelijke spinnerijen zakendoen.

Onderzoek: effectieve opsluiting

SOMO hield interviews met 30 werknemers van de H&M-spinnerij Super Spinning Mills in Zuid-India. Daaruit bleek dat meisjes vanaf 15 jaar zonder contract aan het werk werden gezet. Ze zouden worden gedwongen tot overwerk en geen lid mogen worden van een vakbond. Ook is er sprake van vrijheidsberoving: de meisjes slapen op het fabrieksterrein en komen alleen onder begeleiding buiten het hek.

Ondanks internationale druk lukt het dus nauwelijks de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie te verbeteren, schrijft de krant. De aandacht gaat vooral naar fabrieken waar kledingstukken worden genaaid, maar ketens hebben minder zicht op spinnerijen, waar de stof vandaan komt.

‘Geen enkel bewijs’

H&M overweegt de spinnerij op een “zwarte lijst” te zetten, wat betekent dat het concern eist dat producenten van H&M-kleding geen stof meer van de spinnerij gebruiken. Primark ziet “geen enkel bewijs” voor de omschreven omstandigheden; C&A ziet wel “gronden voor verbetering”.