Dit is een artikel uit het NRC-archief

Overheidsfinanciën

‘Gemeenten bezuinigen te veel op zorg’

Foto ANP / Koen Suyk

De gemeenten bezuinigen volgend jaar veel meer op hun nieuwe zorgtaken dan afgesproken. Dat zeggen experts die betrokken zijn bij de aanbesteding van zorgcontracten vandaag in Nieuwsuur.

Volgens de experts is het onmogelijk om dezelfde zorg te blijven leveren. Sommige gemeenten geven een kwart minder uit aan zorg dan het rijk nu doet. Bij een enkele gemeente loopt de korting bij de zorginkoop zelfs op tot vijftig procent.

De overheveling van de zorg naar gemeenten zou een bezuiniging van elf procent moeten leveren, zo is afgesproken in het zorgakkoord.

Aanbestedingsprocedures vaak nog in volle gang

In veel gemeenten zijn de aanbestedingsprocedures nog in volle gang. Volgens Nieuwsuur is eenderde van de contracten getekend, zit eenderde in de eindfase en loopt de rest achter. De deskundigen, zoals adviseur Ben Bugter, zeggen dat het allemaal zo langzaam gaat doordat de cijfers niet kloppen.

“Gemeenten krijgen cijfers van het rijk maar ook van zorginstellingen over het aantal cliënten en die cijfers matchen niet. Als je niet weet voor hoeveel mensen je zorg moet inkopen, weet je niet of je uitkomt met het budget.”