Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Geen museumnacht

Rotterdam zal in 2015 geen Museumnacht hebben. De organiserende stichting heeft besloten het evenement af te gelasten, nu de musea rond het Museumpark niet meer mee willen doen aan het gezamenlijke passe-partout. Deze willen hun musea gratis openstellen, maar tot een minder laat tijdstip en met minder spectaculaire evenementen.

Omdat het Natuurhistorisch Museum, Het Nieuwe Instituut, Chabot Museum, Arminius, Museum Boijmans Van Beuningen en Kunsthal niet meedoen, verwacht de organiserende Stichting Museumnacht veel minder passe-partouts te verkopen. Zij heeft die inkomsten hard nodig voor de organisatie en marketing van het evenement. Het bestuur stelt in een verklaring dat het financiële risico dat daardoor ontstaat te groot is en noemt de opstelling van de musea „een klap in het gezicht”.

Andere musea zijn teleurgesteld. „Het is heel treurig dat wij als culturele instellingen zo het failliet laten zien van onderlinge samenwerking”, zegt Jacques Bórger van Museum Rotterdam. „Wij maken een andere afweging. Voor ons was de Museumnacht een belangrijke publiekstrekker en wogen de kosten op tegen de opbrengsten”, zegt Marieke van Bommel van het Maritiem Museum.

De musea rond het Museumpark zeggen dat ze hebben gevraagd om alternatieve verdienmodellen. „Wij krijgen nu de zwartepiet, maar er is geen serieus alternatief gekomen”, zegt directeur Jelle Reumer van het Natuurhistorisch Museum.