Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Geen druk om minder Marokkanen

De Nederlandse Publieke Omroep en politiek Den Haag hebben geen druk uitgeoefend op Opsporing Verzocht om het aantal Marokkanen in hun uitzendingen te beperken. Dat schrijft staatssecretaris Dekker in een brief die hij gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De Kamer verzocht hem duidelijkheid over druk die op de redactie van Opsporing Verzocht zou staan om minder zaken met Marokkanen of andere allochtonen te behandelen in hun uitzendingen. De aanleiding van dit verzoek was een artikel in Nieuwe Revu, waarin anonieme politieagenten beweren dat dit wel degelijk het geval is. Dekker verzocht het Commissariaat van de Media om bij alle betrokkenen in Hilversum navraag te doen. In de brief citeert hij AVROTROS: „De bewering dat de directie van AVROTROS invloed uitoefent op de selectie van te behandelen onderwerpen in Opsporing Verzocht is pertinent onjuist. (...) Voor alle betrokken partijen is het oplossen van een zaak leidend en niet de afkomst/achtergrond van een verdachte”. Ook contacten met politie en Justitie hebben „geen enkele indicatie opgeleverd voor de juistheid van het verhaal in Nieuwe Revu”.

Erik Noomen, hoofdredacteur van Nieuwe Revu, blijft achter het verhaal van zijn verslaggever staan. „Hij (de verslaggever, red.) heeft verschillende politieagenten gesproken die deze druk voelden. Ik snap de frustratie: voor de productie van Opsporing Verzocht zou het ook buitengewoon pijnlijk zijn om toe te geven dat zij politieke afwegingen laten meewegen.”