Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Extra beveiliging Tweede Kamer ‘uit voorzorg’

Een politieagent op het Binnenhof.
Een politieagent op het Binnenhof. Foto ANP/Bart Maat

Vanaf vandaag wordt de Tweede Kamer extra beveiligd. Alle bezoekers moeten door een scanpoortje. Daarnaast worden de ingangen door politieagenten bewaakt.

Er is geen sprake van een specifieke dreiging, aldus de directeur bedrijfsvoering in een interne e-mail. Het zou enkel gaan om een voorzorgsmaatregel:

Twitter avatar 2eKamertweets Tweede Kamer Beveiligingsmaatregelen #TweedeKamer uit voorzorg aangescherpt: http://t.co/0WqYSl1w0x

Een woordvoerder van de Tweede Kamer zegt dat het gaat om zogenaamde ‘gekende bezoekers’. Dit zijn vrienden of familieleden van mensen die reeds een pasje hebben voor de Tweede Kamer. Deze pashouders stonden voorheen in voor de integriteit van hun bezoekers, maar zij moeten vanaf vandaag alsnog gecontroleerd worden. Of er recentelijk incidenten zijn geweest met deze gekende bezoekers is niet bekend.

Onbekend of er verband is met demonstratie Koerden

De beveiliging van de Tweede Kamer kwam begin oktober ter discussie te staan toen een groep van ruim honderd Koerden het gebouw binnendrong. Zij vroegen aandacht voor de situatie rondom de stad Kobani, in het Koerdische deel van Syrië. De betoging was niet aangekondigd en de beveiliging was dan ook verrast. De demonstranten kwamen overigens niet voorbij de beveiligingspoortjes. De Tweede Kamer doet geen uitspraken over of de beveiligingsmaatregelen zijn ingegeven door die demonstratie.