Dit is een artikel uit het NRC-archief

Binnenland

Een op de zes gescheiden vrouwen krijgt alimentatie - bedrag daalt

Foto ANP / Roos Koole
Foto ANP / Roos Koole

Van alle vrouwen die in 2013 zijn gescheiden, kreeg een op de zes alimentatie. Het ging gemiddeld om een maandelijkse 980 euro, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2009 was dit nog 1.035 euro.

In 2007 kregen meer vrouwen alimentatie: zo’n een op de vijf. De daling komt mogelijk doordat vrouwen financieel zelfstandiger zijn geworden, zegt het CBS. In 1 procent van de gevallen ging alimentatie naar de man.

alimentatiebedrag

De rechtbank handelde vorig jaar 35.200 echtscheidingszaken af. Dat is een toename van 2 procent vergeleken met het jaar daarvoor. De hoogte van het bedrag kan flink wisselen. Zo’n een op de drie vrouwen kreeg 400 euro of minder per maand, bijna een op de vijf kreeg maandelijks 1600 euro of meer.