Dijsselbloem: Brussel moet landen met naheffing tegemoetkomen

Foto ANP / Koen van Weel

Er moet bekeken worden of Brussel landen die een naheffing hebben gekregen voor de contributie van de Europese Unie, tegemoet kan komen. Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vanochtend in een brief aan de Tweede Kamer. Hij wil ook afspraken maken om “een situatie zoals nu ontstaan is in de toekomst te voorkomen”.

Dijsselbloem schrijft in de brief:

“Ik wil met de Commissie en andere lidstaten de mogelijkheden bespreken om tot een oplossing te komen voor deze situatie. Daarbij wil ik onder meer de (wijze van) betaling bezien [...] en hoe de lidstaten verder tegemoet gekomen kunnen worden.”

Verder schrijft de minister dat hij “tot op de bodem” gaat uitzoeken welke onderliggende berekeningen er aan de 642 miljoen euro liggen die Nederland als naheffing moet betalen. En als er zulke grote rekeningen komen, zouden lidstaten daar eerder van op de hoogte moeten zijn, vindt hij.

De naheffingen uit Brussel komen door een herberekening van de omvang van de economieën van Europese lidstaten van 1995 tot 2013. Omvang van de economie is voor een lidstaat bepalend voor de hoogte van de afdracht aan de Europese Unie.

Dijsselbloem ‘onaangenaam verrast’ door naheffing

Gisteren zei eurocommissaris Jacek Dominik (Begrotingszaken) dat de ophef over de naheffingen hem had verrast. Volgens hem zijn de lidstaten op 17 oktober op de hoogte gesteld van de naheffingen. Hij zei ook dat geen lidstaat bezwaar had gemaakt.

Dijsselbloem schrijft dat het bericht over de naheffing hem “onaangenaam verrast” had. Op 17 oktober werd de omvang van de naheffingen hem duidelijk. “Ik heb in de dagen daarop volgend getracht meer inzicht te krijgen over het karakter en de achtergrond van deze naheffing.” Premier Rutte werd pas geïnformeerd toen duidelijk werd dat het een onderwerp zou worden op de Europese Raad, eind vorige week.

Groot-Brittannië: naheffing ‘onacceptabel’

Ook in Groot-Brittannië leidde de naheffing tot politieke onrust. In het Britse Lagerhuis herhaalde premier David Cameron gisteren dat de naheffing “onacceptabel” is, en dat hij weigert “een dergelijk bedrag op 1 december” te betalen. Daarmee hield hij de mogelijkheid open een lagere som te betalen, of een andere deadline te kiezen.

Frankrijk kreeg juist geld terug van Brussel, ruim 1 miljard euro. Dat bedrag gebruikt Parijs om de begroting voor 2015 alsnog dichter bij de Europese eisen te brengen. Frankrijk zegt in totaal 3,6 miljard euro te hebben gevonden. De rest van dat bedrag komt van lagere rentebetalingen op de staatsschuld en verwachte extra inkomsten door de bestrijding van belastingontduiking.