Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

NRC over Damien Rice in Carré: gevoelig en overrompelend

Damien Rice gisteren tijdens zijn optreden in een uitverkocht Carré in Amsterdam.
Damien Rice gisteren tijdens zijn optreden in een uitverkocht Carré in Amsterdam. Screenshot Youtube.com

Gisteravond trad de Ierse singer-songwriter Damien Rice, die deze week na acht jaar zijn nieuwe album My Favourite Faded Fantasy uitbrengt, op in een uitverkocht Carré. Hij leverde het “geluid van een overlever”, aldus NRC-muziekrecensent Amanda Kuyper.

Onze muziekrecensent Amanda Kuyper was bij het optreden en zag Damien Rice solo met gitaar. Pas aan het eind van de show kreeg hij versterking van zangers van DeKoor. Kuyper geeft het concert van Rice vier van de vijf ballen. Ze zag een ander concert dan de show die Rice eergisteren nog in Brussel gaf, en waar hij zich “communicatief en vrolijk opstelde”:

“In een zacht verlichte zaal van Carré was Rice juist in zichzelf gekeerd, gevoelig en overrompelend. Diep-ernstig stond de zanger in enkele spots.”

Was dat erg? Nee, schrijft Kuyper:

“Dat is ook Damien Rice. In zijn eentje met gitaar kwetsbaar en getormenteerd, niet anders dan hoe hij zich voelt. [...] Het was een akoestisch geluidsbeeld van harmonische rust, tot Rice de effectpedalen aanzette en zijn gitaar ruiger en licht overstuurd bespeelde. Zijn klaagzangen waren niet zonder pathos, hij ging tot op het bot in de liedjes.”

Twitter avatar LysWant Lys Damien Rice in Carré. So different from yesterday, but what a set! No banter needed, the music did all the talking! http://t.co/pLPmq4ec5Q

Kuyper hoorde verder een “indringend geluid van een overlever”:

“Slechts een enkele keer brak Rice zijn homogene show open. Onversterkt: het prachtige Eskimo met een zuivere uithaal. In Trusty and True plots met de zangers van DeKoor; roerend en verlichtend.”

Bekijk hier dat nummer:

Lees vanmiddag de volledige recensie van Damien Rice (€) in Carré door Amanda Kuyper in NRC Handelsblad

En dit was de volledige setlist van het optreden van gisteravond, volgens Setlist.fm:

Damien Rice Setlist Koninklijk Theater Carré, Amsterdam, Netherlands 2014

En wat vond de rest van het Nederlandse popjournaille?

Trouw-popjournalist Joris Belgers was er ook bij:

Twitter avatar JorisWasHier Joris Belgers Nou dames en heren, Damien Rice is terug. Poe, wat was dat mooi in Carré vanavond.
Twitter avatar JorisWasHier Joris Belgers Lekker niks zeggen tegen publiek, alles draaide om de liedjes, die Damien Rice enkel en alleen met stem en gitaar bracht. Erg sterk concert

Atze de Vrieze, popjournalist bij 3voor12:

Twitter avatar atzedevrieze Atze de Vrieze Damien Rice laat het vanavond in Carré enkel op zijn songs aankomen. Geen grappige fratsen, geen weelderige arrangementen, alleen hij

Muziekblad OOR zag dat Rice “van de liefde een hellebeest” maakte en dat hij daar “doodserieus” in was:

“Want wat is Damien Rice sterk vanavond. Zonder ook maar een onnodig woord aan tijd te verspillen, stapelt hij intense emotie op intense emotie: 9 Crimes op Delicate, Elephant op The Blower’s Daughter, Volcano op een volledig akoestisch, onversterkt Eskimo (het stukje opera brengt hij in ‘normale’ zang). Van zijn bekendste werk ontbreekt alleen Cannonball. Het is ongelofelijk maar waar hoe Rice, die deze nummers natuurlijk al zoveel vaker vertolkte, zijn ziel er vandaag de dag nog steeds compleet bij binnenstebuiten keert.”

OOR-fotograaf Jelmer de Haas legde Rice gisteravond vast:

Muziekjournalist Norbert Pek (o.a. Vara Gids, Nieuwe Revu):

Twitter avatar norbertpek Norbert Pek Damien Rice heeft in ’t donker bijna geen woord met ’t publiek gewisseld. Hoeft ook niet. Echt een heel indrukwekkende set. Zo intens.
Twitter avatar norbertpek Norbert Pek Een heel andere show dan op Best Kept Secret ’13. Dat was onverwacht, open. Maar net zo overweldigend goed gespeeld. #damienrice #carre
Twitter avatar norbertpek Norbert Pek Ook fijn bij Damien Rice: het nieuwe werk heeft ’t niveau van de eerste twee platen. Grijpt moeiteloos in elkaar.

En Twitter zag dat het goed was

Goed? Misschien wel hemels, zo valt te lezen aan de lofzangen op het medium dat Twitter heet. Zo ongeveer iedereen die in de zaal zat en een Twitteraccount had maakte van de gelegenheid gebruik om ruchtbaarheid te geven aan de schoonheid van het optreden. Een kleine selectie:

Twitter avatar NicovanderEnde Nico van der Ende Damien Rice. Eén man. Een semi-acoustische gitaar en Carré ging helemaal plat. Uniek optreden
Twitter avatar Jop_H Jop Heinen Prachtig concert gezien van Damien Rice in Carré. Zo intens zul je het zelden zien. En zelfs een koor bij ’t encore! http://t.co/uXa9Bl8abE

VPRO’s 3voor12-eindredacteur Willem van Zeeland was er ook:

Twitter avatar WillemvZeeland Willem van Zeeland Damien Rice was in zichzelf gekeerd en intens en speelde nog aardig wat nieuwe nummers vanavond in Carré.

Eén van die nieuwe nummers, The Greatest Bastard:

Trouwens, heel 3voor12 leek in de zaal te zitten. Niet zo gek, ze hebben het concert opgenomen. Wanneer en of het wordt uitgezonden is nog niet bekend:

Twitter avatar SilvyBroeren Silvy Broeren @timopisart en ik zitten perfect. Carré Damien Rice zo op dat podium daar beneden (en 3voor12 neemt t op) 🎉🎉#blij http://t.co/Sv9E1UHxkB
Twitter avatar Nicolaaaii Nicolaï Brannan Oprecht het beste wat ik ooit heb gezien. Damien Rice in Carré. Holy fuck.

Rice speelt het titelnummer van zijn nieuwe album in Carré:

Twitter avatar HarmDK Harm de Kleine Damien Rice in Carre… Holy HOLY fuck. Weergaloos. Straks thuis ook even kijken of er achter het gordijn ineens een koor staat.
Twitter avatar stiobhan67 stefan Damien Rice in Carre: prachtige liedjes hartverscheurend mooi gezongen

Een klein tegengeluid:

Twitter avatar geraldhopster Gerald Hopster Damien Rice in Carré, bijzonder mooi! Al paste het publiek en de zaal eigenlijk net niet bij deze nummers. http://t.co/4OU8ZWDXKw

Meer amateuropnames van het concert gisteren? Kijk ze hier.

Damien Rice bij Giel Beelen (3FM)

Vanochtend schoof de zanger aan bij 3FM-dj Giel Beelen, twitterde de man van de radio:

Twitter avatar giel3fm giel3fm Gisteren in Carré en nu bij mij op de speelplaats… @DamienRice zit er klaar voor! http://t.co/GhQivaT5oC http://t.co/rk6eI6JpXn

Rice speelde onder andere ’9 Crimes’, van zijn tweede album 9 (2006):

Bekijk alle fragmenten die Rice bij Giel Beelen speelde.