Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Beurzen in Brazilië onderuit door herverkiezing president Rousseff

President Rousseff viert haar overwinning, gisteren. De beurzen reageerden negatief op de nieuwe termijn van de president.
President Rousseff viert haar overwinning, gisteren. De beurzen reageerden negatief op de nieuwe termijn van de president. Foto ANP/EPA/Neco Varella

De herverkiezing in Brazilië van de linkse president Dilma Rousseff zondag heeft opvallend grote invloed op de beurzen. Ibovespa, de grootste Braziliaanse beurs, sloot op zijn laagste punt in zes maanden. De Braziliaanse munt, de real, bereikte gisteren zijn laagste punt in negen jaar.

De beursval geeft het wantrouwen weer waarmee de internationale kapitaalmarkt Rousseffs economische beleid beoordeelt. De president slaagde er tijdens haar eerste termijn van vier jaar niet in de veelbelovende economie stabiel te laten groeien en de inflatie in te dammen. Begin dit jaar belandde het grote land in een technische recessie.

Rousseff won nipt van Neves

De interventionistische koers van Rousseff, bedoeld om de prijzen te controleren, wordt veelal gezien als oorzaak van het teruglopen van de beurzen met vijftig procent sinds haar aantreden in 2011. Onder haar presidentschap groeide de Braziliaanse economie gemiddeld het minst hard sinds begin jaren negentig.

Dilma Rousseff, die vooral steun heeft onder de lagere klassen, won de verkiezingen met 51,4 procent nipt van de centrumrechtse Aécio Neves, op wie investeerders hun hoop hadden gevestigd. Hij beloofde de kwakkelende economie nieuw leven in te blazen door de markt vrij te laten. Onder Neves hoopte het bedrijfsleven dat de protectionistische maatregelen van Rousseff zouden worden afgebouwd.

In haar overwinningsspeech zei Rousseff dat ze direct actie zou ondernemen om economische groei te garanderen. Investeerders kijken daarom reikhalzend uit naar de instelling van een nieuw economisch team. Eerder beloofde Rousseff dat haar veel bekritiseerde minister van Financiën Guido Mantega niet zou terugkeren tijdens een tweede termijn. Maar op het vlak van de benoemingen bleef het maandag nog angstvallig stil.