Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

AH houdt controle op alcoholkoper in eigen hand

Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Vandaag: rumoer in de supermarkt.

Foto ANP

Met het controleren van minderjarige alcoholkopers aan de kassa is het treurig gesteld. Dat blijkt wel uit de ruzie tussen een ondernemer die zelfstandig een Albert Heijn exploiteert en het hoofdkantoor in Zaandam. Zij strijden met elkaar over de bevoegdheid om het beste controlesysteem te mogen invoeren. En onderbouwen dat met de dubieuze resultaten van elkaars keuze.

De AH-ondernemer in Roosendaal wil voor het systeem Ageviewer kiezen. Dat werkt op afstand. Te jeugdig ogende klanten moeten bij de kassa in een camera kijken, hun legitimatiebewijs laten fotograferen, waarna in een controlekamer elders in het land de leeftijd wordt beoordeeld.

Albert Heijn wil dat álle 860 AH-vestigingen hetzelfde controlesysteem hanteren. Waaronder dus ook de 260 franchisehouders. Het hoofdkantoor koos voor een eigen systeem waarbij de medewerker zelf controleert, aan de kassa. Met een automatisch blokkerende kassalade als geheugensteuntje wanneer er wijn of bier wordt gescand.

De ondernemer in Roosendaal vindt het een waardeloos systeem dat de werkdruk verhoogt, ineffectief is, agressie uitlokt en zijn bedrijfsvoering hindert. Hij wil de controle uitbesteden via Ageviewer. Hij toont de rechter een interne AH-mail, waarin staat dat de naleving ernstig tekortschiet.

De kortgedingrechter oordeelt op basis van de franchise-overeenkomst dat AH centraal mag beslissen welk controlesysteem wordt gebruikt. In álle winkels. Die vrijheid is niet onbeperkt, maar moet passen in een redelijke uitvoering van de franchisedeal. Dat is hier het geval. Deze kwestie had besproken kunnen worden met de vereniging van franchisenemers. Ook is Ageviewer niet zonder problemen: klanten kunnen het als inbreuk op hun privacy ervaren. En wat gebeurt er met de beelden en gefotografeerde legitimatiebewijzen? De ondernemer verliest, AH wint.