Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Zwaardviszwaard herstelt zichzelf

Zwaardvissen hakken met hun zwaard op hun prooi in. Foto Hollandse Hoogte
Zwaardvissen hakken met hun zwaard op hun prooi in. Foto Hollandse Hoogte

Eindelijk hebben biologen gezien dat het botweefsel van het zwaard van de zwaardvis gerepareerd wordt. Ze schrijven dit in PNAS. Het ‘zwaard’ van zwaard- en zeilvissen zoals van de gestreepte zeilvis (Kajikia audax) is eigenlijk een tot speer omgevormde bovenkaak. Met het zwaard hakken snelle roofvissen op prooien in om ze te verdoven: een zware botbelasting.

In zoogdierbotten zitten cellen die scheurtjes detecteren en bot- herstellende cellen optrommelen, maar bij vissen zijn die waarnemende cellen nooit gevonden. Mede daardoor bleef onbekend óf en hoe vissen hun bloedeloze botten repareren. Ook in het zwaardbot van zwaardvissen zitten die cellen niet. Onder de microscoop zagen biologen wel dezelfde sporen van reparatie als in zoogdierbotten. Mogelijk neemt ‘kanaalweefsel’ in het zwaard de schade aan het bot waar.