Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Volgens de Hollandse school op weg naar plaatsing voor het WK

Na een 2-1 zege in Schotland kan Nederland zich deze week plaatsen voor de finale van de play-offs om één WK-ticket.

Vanaf de aftrap steeds drie, vier speelsters rond de bal om de Schotse tegenstander op eigen helft vast te zetten. Alle duels won het Nederlandse vrouwenelftal, en dan direct zo snel mogelijk naar voren. Elf speelsters, één gedachte: Nederland moet en zal voor de eerste keer deelnemen aan het WK vrouwenvoetbal, komende zomer in Canada.

Met een overtuigende 2-1 overwinning in het eerste play-offduel uit tegen Schotland zette de ploeg van bondscoach Roger Reijners zaterdag in elk geval een forse stap naar de finale van de play-offs voor het WK. „We kunnen tevreden zijn met deze uitslag”, aldus Reijners. „Maar we zijn er nog niet. Donderdag in de return in Rotterdam moeten we het afmaken.” Bij een gunstig resultaat deze week op Het Kasteel strijden de Oranje vrouwen eind november om één ticket voor het WK tegen de winnaar van de andere play-off, waarin Italië zaterdag thuis het eerste duel met 2-1 won van Oekraïne.

In het Tynecastle Stadium van Edinburgh, thuishaven van het in 1874 opgerichte Hearts of Midlothian, startte de Nederlandse ploeg furieus. De laatste drie (oefen-) duels tegen de Schotse vrouwen waren verloren, maar van ontzag voor de tegenstander bleek geen sprake. Al na tien minuten viel het eerste doelpunt. Vivianne Miedema schoot hard in, de Schotse keepster kon de bal net wegtikken maar Lieke Martens benutte de rebound: 0-1. Twaalf minuten later werd Miedema gevloerd in het strafschopgebied en benutte Manon Melis onberispelijk de strafschop: 0-2.

Voetbal volgens de Nederlandse traditie – initiatief nemen, aanvallen, spelen op de helft van de tegenstander, is tegenwoordig vooral zichtbaar bij de nationale vrouwenploeg. Net als recent in het uitduel tegen Noorwegen(0-2 winst) werden de aanvallende wapens goed benut. Goede passes in de diepte (Mandy van den Berg, Sherida Spitse), snelheid van Manon Melis, raffinement van Martens en Daniëlle van de Donk, plus de extra klasse van Miedema, de pas 18-jarige spits van Bayern München.

Alleen vlak na rust kwam Oranje even in problemen toen de Schotse vrouwen meer opportunistisch gingen spelen. Kim Little, de gevaarlijkste aanvalster bij de Schotten, benutte een strafschop. Maar verder dan 1-2 kwam het niet. Met dank ook aan keepster Loes Geurts, die à la de Engelse legende Gordon Banks een kopbal katachtig uit de linkerhoek tikte. In de laatste minuut had Melis na een snelle counter nog de 3-1 op haar schoen, maar haar schot trof de paal.