Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

VN: Quarantaineregels ebola schrikken buitenlandse artsen af

Foto: ANP / Arie Kievit
Foto: ANP / Arie Kievit

Regeringen moeten stoppen met het invoeren van maatregelen die artsen kunnen afschrikken om naar West-Afrika af te reizen in de strijd tegen ebola. Dat zegt het hoofd van de VN-missie tegen ebola Anthony Banbury.

Volgens Banbury zijn er honderden artsen en verplegers uit het buitenland nodig om mensen te verzorgen die zijn besmet met ebola en te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Tegenover persbureau Reuters zei hij:

“Het zou heel, heel ongelukkig zijn als in het buitenland getraind personeel ontmoedigd wordt om te helpen aan de frontlinie van ebola.”

Artsen en verplegers die terugkeren naar hun land moeten volgens Banbury behandeld worden als helden. Hij suggereerde dat quarantaineregels in sommige gevallen overtrokken zijn:

“Quarantaineregels moeten gebaseerd zijn op feiten en wetenschap, niet op hype en hysterie.”

Amerikaanse staten verscherpen quarantaineregels

De uitspraken van de VN komen nadat de Amerikaanse staten New York, New Jersey en Illinois nieuwe quarantaineregels hebben ingevoerd voor mensen die terugkeren uit West-Afrika. Zij moeten 21 dagen in quarantaine, de maximale incubatieperiode voor het virus. De staten vrezen dat de federale richtlijnen niet ver genoeg gaan om de bevolking tegen het virus te beschermen.

Ook zijn vandaag Amerikaanse militairen die in West-Afrika hebben geholpen bij het bestrijden van de ebola-epidemie bij hun terugkeer geïsoleerd op hun basis in Vicenza in Italië. De militairen waren in Liberia geweest om te inventariseren hoeveel  hulpgoederen er nodig waren. Hoewel zij volgens persbureau AP niet in contact zijn geweest met ebolapatiënten, moeten zij drie weken in quarantaine blijven.

De nieuwe maatregelen in de VS zijn behalve door de VN ook door de VS bekritiseerd. Anthony Fauci, directeur van het US Institute of Allergy and Desease, zei vandaag:

“De beste manier om onszelf en ons land te beschermen is door de epidemie in Afrika te stoppen. En daarvoor hebben we vrijwilligers nodig, artsen en verpleegkundigen. Daarom is het onverstandig om juist die mensen in een oncomfortabele positie te brengen, waardoor ze niet meer naar Afrika zouden willen.”