Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Seculiere partij op voorsprong bij Tunesische verkiezingen

Stemmen tellen in Tunis.
Stemmen tellen in Tunis. Foto Reuters/Anis Mili

De seculiere partij Nidaa Tounes heeft bij de verkiezingen in Tunesië ruim tachtig van de 217 parlementszetels binnengehaald. De islamitische partij Ennahda bleef hangen op 67 zetels. Dat blijkt uit gedeeltelijke resultaten en exit polls van de partij zelf. Het officiële resultaat wordt later vandaag of morgen verwacht.

Als de prognose blijkt te kloppen, is dat een tegenslag voor Ennahda. De fundamentalistische partij leidde de regering na de eerste vrije verkiezingen, volgend op de val van autocraat Ben Ali in 2011. Ennahda vormde na de verkiezingsoverwinning een coalitie met seculiere partijen.

Succesverhaal van de Arabische Lente

Ook nu zal de uiteindelijke winnaar op zoek moeten naar coalitiepartners. Maar dat kan enige vertraging oplopen, omdat de ogen nu eerst gericht zijn op de presidentsverkiezingen van volgende maand.

Tunesië geldt als enige succesverhaal van de Arabische Lente, schreef Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer vorige week in NRC (€).

Terwijl in de rest van de regio macht nog steeds uit de loop van een geweer komt, hebben Tunesiërs zich verzoend met hun verleden. Politieke rivalen zijn bereid compromissen te sluiten en de nieuwe grondwet is bejubeld als de meest democratische en seculiere ooit in de Arabische wereld.

De verkiezingen markeren echter ook een terugkeer van de oude garde die diende onder Ben Ali, schrijft Beemsterboer. Van de 1.300 partijen, allianties en kandidaten die meededen aan de verkiezingen zijn er 8 opgericht door functionarissen uit de tijd van Ben Ali. Veel van hen hebben zich aangesloten bij Nidaa Tounes, onder wie Beji Caid Essebsi, schrijft correspondent Gert van Langendonck.

Nidaa Tounes is de partij van de 87-jarige Beji Caid Essebsi, die kort premier was na de val van dictator Ben Ali in 2011. Essebsi richtte de partij op als tegengewicht voor Ennadha, de moslimfundamentalisten die de vorige verkiezingen wonnen.

De opkomst voor deze tweede vrije parlementsverkiezingen was iets kleiner dan in 2011. In totaal kwamen 61,8 procent van de geregistreerde kiezers opdagen, of 3.2 miljoen op 5,2 miljoen geregistreerde kiezers.