Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Seculiere partij leidt vóór fundamentalisten in Tunesië

Op grond van voorlopige uitslagen en eigen exit polls kan de seculiere partij Nidaa Tounes de zege claimen.

In Tunesië lijkt de seculiere partij Nidaa Tounes de parlementsverkiezingen van gisteren te hebben gewonnen. Het gaat om voorlopige uitslagen en exit polls van de partij zelf – het officiële resultaat wordt later vandaag of dinsdag verwacht.

Nidaa Tounes is de partij van de 87-jarige Beji Caid Essebsi, premier na de val van Ben Ali in 2011. Essebsi richtte de partij op als tegengewicht voor Ennadha, de moslimfundamentalisten die de vorige verkiezingen wonnen.

De opkomst voor deze tweede vrije parlementsverkiezingen sinds de revolutie was kleiner dan in 2011. In totaal kwamen 61,8 procent van de geregistreerde kiezers opdagen: 3.2 miljoen op 5,2 miljoen geregistreerde kiezers en 7,5 miljoen stemgerechtigden.

In 2011 gingen 4,3 miljoen Tunesiërs stemmen. Toen ging het om de verkiezing van een grondwetgevende vergadering. Nu heeft Tunesië een grondwet en wordt een parlement gekozen.

De vorige keer was Ennahdha de winnaar. Maar de regering van de fundamentalisten met twee kleinere seculiere partijen verloor tijdens economische neergang aan populariteit.

In 2013 stond Tunesië even op de rand van de afgrond toen twee prominente linkse politici werden vermoord door moslimextremisten. Veel mensen hielden Ennahdha verantwoordelijk omdat die de radicale islam de hand boven het hoofd had gehouden.

Toen vorige zomer in Egypte de Moslimbroederschap plaatsmaakte voor het leger koos Ennahdha-leider Rachid Ghannouchi niet voor een confrontatie. Hij ruimde de weg voor een regering van technocraten die Tunesië voorbereidde op verkiezingen.

Zowel Nidaa Tounes als Ennahdha is niet groot genoeg om alleen een regering te vormen. Omdat de overige partijen bijna helemaal zijn weggevaagd lijkt een machtsdeling tussen Nidaa Tounes en Ennahdha de enige oplossing. Ghannouchi had voor de verkiezingen al gezegd dat hij daarvoor de vragende partij is.