Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Rotterdamse Museumnacht gaat niet door

De Rotterdamse Museumnacht voor aankomend jaar is afgelast. Dat heeft de Stichting Rotterdamse Museumnacht besloten omdat de zes musea die zijn aangesloten bij Stichting Museumpark van plan waren om bezoekers tijdens de nacht gratis toegang te verlenen. Zij verwacht daardoor een lagere kaartverkoop en het bestuur vindt dat de financiële risico’s dan te groot worden.

Bezoekers van de Kunsthal tijdens de Rotterdamse Museumnacht
Bezoekers van de Kunsthal tijdens de Rotterdamse Museumnacht Foto: ANP / Robin Utrecht

De Rotterdamse Museumnacht voor aankomend jaar is afgelast. Dat heeft de Stichting Rotterdamse Museumnacht besloten omdat de zes musea die zijn aangesloten bij Stichting Museumpark - het Natuurhistorisch Museum, Het Nieuwe Instituut, Chabot Museum, ARMINIUS, Museum Boijmans Van Beuningen en Kunsthal - van plan waren om bezoekers tijdens de nacht gratis toegang te verlenen.

De Stichting Rotterdamse Museumnacht verwacht dat zo minder passe-partouts verkocht zullen worden, terwijl zij die inkomsten juist hard nodig heeft voor de organisatie en marketing van het evenement. Daarom heeft de stichting nu besloten om de Museumnacht volgend jaar niet door te laten gaan.

Rotterdamse museumsoap

De twee stichtingen zijn het niet met elkaar eens wat betreft aanpak en organisatie. Het besluit van de Stichting Museumpark-musea gaat volgens de organisatie tegen ‘een fundamenteel beginsel’ van de Museumnacht in. In het persbericht staat het zo uitgelegd:

“Namelijk dat met elkaar moet worden samengewerkt om een succesvolle Museumnacht voor alle Rotterdammers te kunnen organiseren. Nu deze zes instellingen eenzijdig hebben besloten gratis toegang te verlenen, vindt het bestuur het financiële risico dat daardoor ontstaat te groot.”

Het bestuur laat weten de opstelling van stichting Museumpark ‘buitengewoon teleurstellend’ te vinden en ‘een klap in het gezicht’.

Afhakende musea

Vorig jaar besloten Museum Boijmans Van Beuningen en de Kunsthal al niet mee te doen aan de passepartouts, omdat de extra kosten voor programmering en beveiliging niet opwegen tegen de opbrengsten. Zij vroegen de Stichting Museumnacht om een “alternatief verdienmodel”.
Uit een briefwisseling blijkt dat de Stichting Museumnacht meerdere alternatieve verdienmodellen op tafel heeft gelegd, maar dat Boijmans en Kunsthal daar niet verder over wilde praten. Deze vonden de voorstellen “niet radicaal genoeg”.

De andere musea rond het Museumpark sloten zich aan bij de twee grootste publiekstrekkers in hun stichting. Jelle Reumer, directeur van het Natuurhistorisch Museum en voorzitter van de Stichting Museumpark, zegt:

“Er is heen en weer gesteggeld, maar we kwamen er niet uit. Wij krijgen nu de Zwarte Piet, maar er is geen serieus alternatief gekomen.”

Voor de musea van het Museumpark zou de Museumnacht weer eenvoudiger moeten worden. “Het gaat ons erom dat wij onze collectie en onze tentoonstellingen kunnen laten zien, al die kostbare evenementen met bands en discotheken in musea zou toch niet nodig moeten zijn. En ook het openingsevenement met allerlei toeters en bellen kost nu vrij veel, maar is voor ons niet nodig. We vragen ons af of je daar het juiste publiek mee krijgt, die nog een keer terugkomen.”

Teleurstelling

Bij andere Rotterdamse musea overheerst teleurstelling. Jacques Bórger van Museum Rotterdam zegt:

“Het is heel treurig dat wij als culturele instellingen zo het failliet laten zien van onderlinge samenwerking. Ja, we maakten extra kosten maar daar kwamen ook 5000 bezoekers voor terug. Alle musea, ook het Boijmans, zouden eens moeten kijken wat ze uitgeven aan evenementen waar maar 80 of 90 mensen voor komen. Dan valt het best mee.”

“Wij maken een andere afweging. Voor ons was de Museumnacht een belangrijke publiekstrekker en wogen de kosten op tegen de opbrengsten”, zegt zakelijk directeur Marieke van Bommel van het Maritiem Museum.

Ook directeur Defne Ayas van beeldende kunstcentrum Witte de With betreurt het eind van de Museumnacht:

“Rotterdam is een stad met internationale ambities en toewijding aan de kunst. Een dergelijke stad zonder een museumnacht is onvoorstelbaar.”

Het ging toch goed?

Het evenement trok de afgelopen dertien jaar ruim 160 duizend bezoekers. Meer dan zestig culturele instellingen steunden de nacht. De Rotterdamse Museumnacht stond gepland voor 7 maart 2015.