Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Verdachte vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter zwijgt

Hij werd in maart veroordeeld voor een fietsendiefstal. Nu staat hij voor het eerst terecht als de vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter. Lees hier mee met de tweets van onze verslaggever in de rechtszaal.

Overzicht verkrachtingen en aanrandingen in omgeving Utrecht + compositietekening dader en portrettekening aangehouden verdachte.
Overzicht verkrachtingen en aanrandingen in omgeving Utrecht + compositietekening dader en portrettekening aangehouden verdachte. ANP infographics

Gerard T. (51) werd in maart veroordeeld voor een fietsendiefstal. Vandaag stond hij terecht als de vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter. Hij wordt verdacht van ten minste drie verkrachtingen. Tijdens de pro-formazitting in Utrecht vandaag zweeg hij.

Het onderzoek is nog niet afgerond, mogelijk breidt de aanklacht zich nog uit.

Twintig jaar gezocht naar een dader

Een onbekende man had in 1995 en 1996 zes jonge vrouwen verkracht in het bos- en weidegebied ten zuidoosten van Utrecht, en nog twaalf pogingen daartoe gedaan. In 2001 sloeg hij weer toe. De politie zocht bijna twintig jaar tevergeefs naar de dader. Ze dachten dat hij al dood was. Tot fietsendief Gerardus T. na zijn veroordeling in maart dna afstond. Het leidde tot een ‘hit’ met drie van de twintig verkrachtingen en pogingen daartoe.

In juli werd T. opgepakt. Hij beroept zich op sindsdien steevast op zijn zwijgrecht. Verslaggever Elsje Jorritsma volgde vandaag de eerste zittingsdag.