Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Orgelend blokfluitkwintet

Ze waren de grote verrassing tijdens het Van Wassenaer Concours, september dit jaar. Daar won het jonge, in Amsterdam opgeleide blokfluitkwintet Seldom Sene zowel de eerste prijs, de publieks- als de persprijs. Ze maakten indruk in hun vertolkingen van renaissancerepertoire, waarin ze onberispelijk intoneerden en uit het hoofd spelend steeds de juiste lijnen wisten uit te lichten. Ook hun debuut-cd Taracea is zeer overtuigend. Taracea is Spaans decoratief inlegwerk van verschillende materialen, en ook de cd is met stukken uit vier eeuwen erg gevarieerd. De naam kan evenwel verwijzen naar het rijke palet aan kleuren – hun grote instrumentenverzameling stelt ze in staat de diepte van een romantisch orgel te suggereren in Hermann Robert Frenzels Aus tiefer Not schrei ich zu Dir, terwijl ze in Anthony Holbornes lyrische The Image of Melancholly tot schitterende boventoonrijke samenklanken komen. Dit is een perfect ensemble dat alleen nog maar kan groeien.