Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Onrust door uitstel koppeling beurzen Hongkong en Shanghai

De intensieve samenwerking tussen de beurzen van Shanghai en Hongkong heeft een vertraging van enkele weken opgelopen door de politieke spanningen in de voormalige Britse kroonkolonie. Beleggers toonden zich ongerust, de koers van de Hongkongse beurs HKEx daalde met ruim 5 procent. Ook de koersen van beurshandelbedrijven stonden onder druk.

Met een zogeheten Shanghai-Hongkong Connect zouden de handelsplatformen van de beurzen in Hongkong en Shanghai aan elkaar gekoppeld worden, zo werd in april aangekondigd. Daardoor zouden de twee beurzen beter aangesloten zijn op het internationale beurzenstelsel en werd verwacht dat een Chinese beursindex kan gaan behoren tot de topindexen van de wereld, zoals de Dow Jones en de FTSE100. Voor de integratie van China in de internationale kapitaalmarkt en de toegang van buitenlandse beleggers tot Chinese aandelen werd de koppeling als een grote stap voorwaarts gezien.

In een persverklaring meldde HKEx gisteren dat de twee beurzen technisch in staat zijn om Stock Connect te laten werken. Maar de „relevante goedkeuring” ontbreekt nog, zo meldde de beurs, „en er is ook nog geen zicht op wat de datum van invoering zal worden”.

Het uitstel was door financiële analisten al verwacht omdat de demonstraties voor democratie in Hongkong door blijven gaan. Dat leidde al tot nerveuze bewegingen op de beurs van Hongkong. De regering in Beijing zou verontrust zijn geraakt. Volgens andere analisten zou er nog geen overeenstemming zijn over fiscale en juridische aspecten. Bij de aankondiging in april hadden de twee beurzen aangegeven zes maanden nodig te hebben.

Hongkong vreest de opkomst van Shanghai als financieel centrum en heeft daarom het initiatief omarmd. Van alle buitenlandse investeringen in China loopt nog steeds 65 procent via Hongkong, maar dat percentage daalt gestaag.