Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Olie op het vuur: Israel wil bouwen in Oost-Jeruzalem door gaan zetten

Een Palestijnse jongen staat op straat in Silwan, een buurt in Oost-Jeruzalem.
Een Palestijnse jongen staat op straat in Silwan, een buurt in Oost-Jeruzalem. Foto AFP/ Ahmad Gharabli

De Israëlische regering gaat de bouw van duizend nieuwe woningen in het oosten van Jeruzalem doorzetten, meldt een functionaris aan persbureau AP. Olie op het vuur, volgens onze correspondent Derk Walters. Niet alleen omdat Palestijnen hier woedend over zullen zijn, maar ook internationaal gezien.

Het is een enorm gevoelige kwestie. De Palestijnen zien het deel van Jeruzalem waar de Israëlische regering van plan is te bouwen als hun toekomstige hoofdstad; ze zijn fel gekant tegen welk Israëlisch bouwplan dan ook. Israël beschouwt heel Jeruzalem als zijn hoofdstad. Maar de internationale gemeenschap, waaronder de Verenigde Staten, erkent de Israëlische annexatie van het oosten van de stad niet. De vorige keer dat Israël een dergelijk bouwproject aankondigde, leidde dat volgens Walters tot diplomatieke spanningen met de VS.

Israël wil woningen bouwen die door zowel Palestijnen als Israëliërs gebruikt kunnen worden. De kans is groot dat - ook al zal de internationale druk om het niet te doen alleen maar toenemen - Israël gewoon door zal gaan met de bouw, zegt Walters. Dat klinkt misschien vreemd, zegt hij, maar het is heel logisch:

“Premier Netanyahu heeft ook rekening te houden met coalitiepartner Het Joodse Huis, die uit de coalitie dreigde te stappen als Israël plannen voor nieuwe nederzettingen zou bevriezen.”

Spanningen in stad

Het saillante aan de veronderstelde nieuwe stap in het bouwproces is dat die komt op een moment dat de spanningen in de stad sterk zijn toegenomen. In Oost-Jeruzalem reed een Palestijn vorige week in op een tramhalte. Daarbij kwamen twee mensen om het leven, onder wie een baby. De dader, die volgens persbureau AP in de gevangenis had gezeten vanwege militante activiteiten, werd tijdens het vluchten neergeschoten door de politie en overleed later aan zijn verwondingen. Naar aanleiding van de aanslag ontstonden rellen.

Daarbij komt nog dat de verhoudingen in het gebied nog steeds onder druk staan vanwege de afgelopen Gaza-oorlog van deze zomer. Die begon na de ontvoering van en moord op drie Israëlische tieners op de Westelijke Jordaanoever. Israëlische extremisten namen wraak door een Palestijnse tiener te ontvoeren en te doden in Oost-Jeruzalem.