Oekraïne: OVSE tevreden over verkiezingen, Rusland erkent uitslag

Bij gevechten in het oosten van Oekraïne zijn gisteren op verkiezingsdag twee militairen omgekomen. De soldaten waren de voorraden water, voedsel en munitie van troepen aan het bijvullen toe ze werden aangevallen, heeft het leger vandaag bekendgemaakt.

Een vrouw brengt haar stem uit bij het stembureau in een gymzaal in het dorpje Semjonovka, in de buurt van voormalig rebellenbolwerk Slavjansk.
Een vrouw brengt haar stem uit bij het stembureau in een gymzaal in het dorpje Semjonovka, in de buurt van voormalig rebellenbolwerk Slavjansk. Foto Reuters/Vasily Fedosenko

De parlementsverkiezingen in Oekraïne zijn volgens waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) ordelijk verlopen.  Ook de NAVO en de Europese Unie prezen de verkiezingen. Rusland erkent de uitslag ervan, heeft minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vandaag gezegd.

Waarnemers van de OVSE maakten melding van een aantal onregelmatigheden, maar waren overwegend positief over de gang van zaken tijdens de verkiezingen.

De centrale kiescommissie in Oekraïne was volgens de OVSE onpartijdig en efficiënt en kiezers hadden ook echt wat te kiezen. Zowel het stemmen als het tellen van de stemmen verliep op een transparante manier en het medialandschap was divers, al valt er nog wat aan te merken op de autonomie van mediabedrijven. De verkiezingen ‘eerbiedigden de grondrechten’, zei Kent Härstedt, die de OVSE-missie leidde.

“De verkiezing verliep grotendeels volgens democratische maatstaven, terwijl de uitdagingen duizelingwekkend waren.”

Donetsk en Loegansk organiseren eigen verkiezingen

In delen van het oosten van Oekraïne was het niet mogelijk om te stemmen. Dat maakt de verkiezingsuitslag niet ongeldig, aldus Doris Barnett van de OVSE.

“Maar de bijna dertig parlementszetels die straks leeg blijven herinneren eraan dat illegale gewapende groepen kiezers in sommige streken van Oekraïne hebben belet hun stem uit te brengen.”

De zelf-uitgeroepen volksrepublieken van Donetsk en Loegansk organiseren op 2 november hun eigen verkiezingen. In Donetsk wordt ondertussen weer hevig gevochten.

Europa: ‘Een overwinning voor de democratie’

De Europese Unie toonde zich ingenomen met het oordeel van de OVSE over de verkiezingen. Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy en voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso noemen die ‘een overwinning voor het Oekraïense volk en voor de democratie’. De EU dringt aan op een snelle regeringsvorming.

Ook de NAVO is tevreden over het verloop van de verkiezingen. Oekraïne heeft volgens het bondgenootschap voor ‘ambitieuze hervormingen en een Europese route’ gekozen.

    • Laura Klompenhouwer