Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Nederlandse F-16 leidt aanval op IS

Archieffoto van een F-16. Foto: ANP / Jeroen Jumelet
Archieffoto van een F-16. Foto: ANP / Jeroen Jumelet

Een Nederlandse F-16 heeft afgelopen vrijdag met vijftien vliegtuigen een luchtaanval uitgevoerd op doelen van de Islamitische Staat (IS). Het was voor het eerst sinds 1994 dat een Nederlands vliegtuig een bombardementsmissie leidde.

Dat meldt het ministerie van Defensie.

De aanval vond plaats bij Mosul in het noorden van Irak. De F-16 gaf leiding aan onder meer drie andere Nederlandse straaljagers, een Amerikaanse B-1-bommenwerper en een Awacs-surveillancetoestel. Er namen vier coalitiepartners deel aan de operatie. Het eskader bombardeerde munitieopslagcomplexen en commandocentra van de terreurorganisatie.

Laatste missie in voormalig Joegoslavië

De laatste missie onder leiding van een Nederlands vliegtuig was op 21 november 1994. Toen bombardeerden bijna 40 NAVO-toestellen, waaronder 4 Nederlandse F-16’s, het vliegveld Udbina in Kroatië.