Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Michel Faber (54) stopt met schrijven. En is plots ‘shaggy’ en ‘graying’

De Australisch-Nederlandse schrijver Michel Faber (54) kondigde dit weekend in The New York Times aan te stoppen met schrijven. Onvermijdelijk, als je de Amerikaanse krant mag geloven.

De Australisch-Nederlandse schrijver Michel Faber, hier in 2006, kondigde dit weekend in 'The New York Times' aan te stoppen met schrijven.
De Australisch-Nederlandse schrijver Michel Faber, hier in 2006, kondigde dit weekend in 'The New York Times' aan te stoppen met schrijven. Foto NRC

De Australisch-Nederlandse schrijver Michel Faber (1960) kondigde dit weekend in The New York Times aan te stoppen met schrijven. Onvermijdelijk, als je de Amerikaanse krant mag geloven.

In Closing a Chapter of a Literary Life benadrukt de doorgaans terughoudende krant dat bij Faber, die in 2002 internationaal doorbrak met The Crimson Petal and the White (volgens NRC ‘een meesterlijke literaire soap’), het fijne er vanaf is. Toen de Amerikaanse krant hem een maand geleden sprak over zijn zojuist verschenen derde roman The Book of Strange New Things (hier een recensie in The Guardian), zag hij er ‘moe en gedesoriënteerd’ uit:

‘[Faber] heeft slonzig, grijzend haar en droeg kleding die erop duidt dat hij óf op weg is naar een rock concert, óf net uit bed is gestapt.’

Sterfelijkheid

Faber, woonachtig in de Schotse hooglanden, was op bezoek in New York om te praten over The Book of Strange New Things, zijn derde roman. Die roman moest een science fiction verhaal worden. Maar toen in 2008 terminaal kanker werd geconstateerd bij zijn vrouw, groeide zijn derde roman uit tot een verhaal over sterfelijkheid en ‘een elegie voor Eva’. Zijn vrouw overleed in juli van dit jaar.

Het boek is zijn laatste, zegt Faber:

“Het voelde alsof ik nog één boek in me had dat oprecht en buitengewoon kon worden, en dat dat genoeg zou zijn.”

Vrienden en collega’s hopen dat Faber zich bedenkt. Een uitgeefster noemt zijn besluit in The New York Times ‘te pijnlijk’. Schrijver Philip Pullman vindt hem ‘te goed om te stoppen’:

“Ik denk niet dat hij de verleiding van het schrijven kan weerstaan.”