Dit is een artikel uit het NRC-archief

Messi, Neymar én Suárez in je team. En dan toch verliezen

Luis Suárez voetbalt weer, vier maanden na het bijtincident op het WK. Met Barça verloor hij de klassieker van Real.

James Rodríguez en Sergio Ramos bespringen Karim Benzema na de 3-1.
James Rodríguez en Sergio Ramos bespringen Karim Benzema na de 3-1.

Een droomdebuut voor Luis Suárez in de eerste officiële wedstrijd voor zijn nieuwe club Barcelona, uitgerekend in een kolkend stadion Santiago Bernabéu van aartsvijand Real Madrid? Na 2 minuten en 56 seconden ontving de Uruguayaanse aanvaller de bal van architect Xavi aan de rechterzijlijn. Het volgende moment was daar een schitterende wreeftrap over zeker dertig meter op ploeggenoot Neymar. Die nam de bal achteloos aan, trok vanaf de linkerpunt van het strafschopgebied naar binnen en passeerde Real-doelman Iker Casillas met een laag schot in de rechterhoek. Na 3 minuten en 2 seconden leidde Barça in de ‘Clasico’ met 1-0. Met dank aan Suárez.

Droomvoorhoede is nu compleet

Vier maanden was de duurste aankoop van Barcelona geschorst, na het bijten van de Italiaan Giorgio Chiellini tijdens het WK in Brazilië. In Madrid kon Barça-coach Luis Enrique zaterdag eindelijk starten met zijn Zuid-Amerikaanse droomvoorhoede Suárez, Messi en Neymar. Maar ondanks de drie aanvallers van wereldklasse bleek Real Madrid als ploeg te sterk. Doelpunten van Cristiano Ronaldo, Pepe en Benzema leidden tot een 3-1 zege voor de thuisclub. „Er zit weinig verschil tussen beide teams”, zei Luis Enrique na afloop op de persconferentie. „Uiteindelijk vind ik dat Real verdiend heeft gewonnen.”

Met een sterke Suárez vanaf de rechterkant en een snelle voorsprong leek Barcelona de wedstrijd in handen te nemen. Ook buiten de prachtige pass op Neymar toonde de 27-jarige voormalige speler van FC Groningen en Ajax zich direct een aanwinst voor zijn nieuwe ploeg. Wanneer aanvoerder Messi uit de spits wegtrok, zoals vroeger Johan Cruijff, dook Suárez vaak slim in de ruimte. Gebrek aan wedstrijdritme? Rugnummer negen maakte bij trainingen al maanden een goede indruk en speelde twee duels met het nationale elftal van Uruguay (twee goals).

Pas twee uur voor de wedstrijd vertelde de trainer dat hij tegen Real in de basis zou beginnen. „Natuurlijk voelt het als een opluchting als je na zo’n lange periode van afwezigheid weer kunt meedoen”, vertelde Suárez na afloop tegen persbureau AP.

Suárez voelde zich lekker

Bijna hielp de voor ongeveer 80 miljoen euro van Liverpool aangetrokken aanvaller zijn ploeg aan een 2-0 voorsprong, toen hij in de 22ste minuut met een afgemeten voorzet Messi vond. Op slechts een paar meter van het doel slaagde de Argentijn er niet in om Casillas te passeren. Messi miste zo ook de kans om op gelijke hoogte te komen met Telmo Zarra, die met 251 goals topscorer aller tijden is in de Spaanse competitie. Na 69 minuten werd de leeggespeelde Suárez gewisseld. „Ik voelde me lekker, maar wist dat ik geen hele wedstrijd kon spelen.”

Real had de wedstrijd toen al beslist. Na de indrukwekkende 3-0 uitzege op Liverpool in de Champions League speelde de ploeg van trainer Carlo Ancelotti opnieuw een sterke wedstrijd. De gelijkmaker van Ronaldo, uit een wegens hands gegeven strafschop, betekende in de 35ste minuut de eerste tegentreffer voor Barcelona in de competitie na negen duels. Na rust besliste Real, met middenvelder Isco als uitblinker, het duel snel met treffers in de 50ste (Pepe) en 60ste (Benzema) minuut. Ondanks de nederlaag blijft Barcelona koploper, al ziet het Real naderen tot op één punt.