Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Van de Pol levensgevaarlijk gewond na val

Foto ANP

Marathonschaatser Martin van de Pol moest volgens zijn oudere broer Peter vechten voor zijn leven. Tijdens een wedstrijd in de eerste divisie, het één na hoogste niveau, was de 23-jarige schaatser zwaar ten val gekomen op het ijs van Thialf. Hij liep daarbij een ernstige snijwond op aan de knie door het messcherpe ijzer van een schaats en werd met spoed afgevoerd naar het ziekenhuis in Groningen. Daar onderging Van de Pol een zes uur durende operatie. De wedstrijd werd gestaakt.

„Het is veel ernstiger geweest dan menigeen heeft gedacht”, vertelt broer Peter van de Pol op de website van schaatsbond KNSB. „Bij de val heeft een schaats achter zijn knie alles doorgesneden behalve het bot: slagader, spieren, pezen, zenuwen.” Een ambulancebroeder uit het publiek doorzag de ernst van de situatie en bood noodhulp. „Hij heeft het leven van Martin gered. Ik mag blij zijn dat ik nog een broertje heb.”

De gevolgen van de val voor Van de Pol zijn onduidelijk. „De artsen spraken van ernstig letsel”, aldus broer Peter, al jaren een vaste kracht bij de A-rijders. „Ze hebben geprobeerd de schade zo goed mogelijk te herstellen, maar in hoeverre dat met doorgesneden zenuwen lukt is de vraag. De revalidatie zal lang zijn en hoe hij hier uitkomt is nog onzeker.”

Eerder op de dag was er in Heerenveen ook een massale valpartij bij de marathon voor vrouwen. Schaatsster Jane Ravestein liep daarbij ernstig rugletsel op, drie beschadigde wervels waarvan één instabiele wervelfractuur. Ook zij wordt behandeld in het ziekenhuis in Groningen.

De twee ernstige ongelukken in Thialf komen een paar weken na een zware valpartij van Cristijn Groeneveld tijdens een training in Inzell. De 29-jarige schaatser van team Van Werven liep daarbij een verbrijzelde rugwervel, een gebroken rib en een klaplong op.

Volgens Richard van Kempen, competitieleider marathon van de KNSB, duiden de recente ongelukken er niet per se op dat de sport te gevaarlijk is geworden. Wel gaat mogelijk het aantal hulpverleners – nu vier ehbo-ers en vier man service-medical – bij wedstrijden omhoog.