Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Litouwen maakt zich als eerste Baltische staat los van Russisch gas

De 'Independence'.
De 'Independence'. Foto Reuters/ Ints Kalnins

Litouwen heeft zich als eerste Baltische land aan de Russische energiegreep ontworsteld. De voormalige Sovjetrepubliek beschikt sinds vandaag over een drijvende LNG-terminal die vloeibaar gas kan omzetten in gas dat geschikt is voor het gasnet.

De Independence ligt sinds vanochtend afgemeerd in de havenstad Klaipeda. Het schip dat meer dan drie voetbalvelden lang is, werd drie jaar geleden door de regering van Litouwen besteld bij een werf in Zuid-Korea.

Statoil

Eigenaar van het schip is een Noors LNG-bedrijf dat de terminal voor tien jaar heeft verhuurd aan Litouwen. Het vloeibare gas wordt aangevoerd door het Noorse Statoil.

Litouwen was, net als Estland en Letland, volledig afhankelijk van duur gas uit Rusland. Litouwen heeft de eerste maanden van dit jaar 36 procent meer betaald voor het Russische gas dan bijvoorbeeld Duitsland.

Prijsverlaging

Inmiddels heeft Moskou de prijs iets verlaagd. Tot eind 2015 is Litouwen contractueel nog verplicht het grootste deel van zijn gas van Rusland af te nemen. Maar daarna kan het land zelf kiezen, zo benadrukte president Dalia Grybauskaite vanochtend.

Mocht Rusland om politieke redenen de gaskraan dichtdraaien dan kan de drijvende terminal heel Litouwen, en zelfs de buurlanden Estland en Letland, van gas voorzien.