Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

Lef hebben ze wel bij Cambuur

SC Cambuur is de grote verrassing van het begin van dit seizoen. De kleine volksclub verloor gisteren weliswaar van Feyenoord maar staat knap zesde. Hoe doen ze dat in Leeuwarden? Ze durven!

Hoe lang nog is de doelstelling van SC Cambuur alleen maar handhaving in de eredivisie? Het gortdroge antwoord van Marcel Keizer, sinds mei technisch manager van de volksclub uit Leeuwarden, luidt: „Zolang de verhoudingen zo zijn dat je qua begroting bij de onderste vier, vijf zit, is er maar één doel: dat je er in blijft. Meer niet.”

Sensationele terugkeer

Cambuurs sensationele terugkeer op het hoogste plan (vorig seizoen tiende geëindigd) heeft dit seizoen een spectaculair vervolg gekregen met zelfs een derde plek na het gelijkspel in de Friese derby vorige week tegen Heerenveen. Waar houdt dit op? Houdt dit ooit op? Trainer Henk de Jong had drie weken geleden na FC Dordrecht-thuis (4-1) nog gezegd dat die dag niemand van Cambuur had kunnen winnen. „Als Barcelona komt, spelen we nog gelijk.”

Eerst maar eens Feyenoord, gisteren in het stadion van Cambuur dat gewoon Cambuur Stadion heet en waar tienduizend mensen in kunnen. Waar in de rust de eeuwige stadionspeaker Rein de Vries de winnende loten opleest van de verloting ten bate van het jeugdvoetbal. Met prijzen die beschikbaar zijn gesteld door de lokale middenstand: suikerbrood van luxe-bakkerij Dijkstra, rollade van slagerij Rypma te Giekerk of een waardebon van Piet’s bloemenboetiek. Waar de materiaalman bij het opruimen van de kleedkamer twee achtergebleven bananen aanbiedt aan het hoofd beveiliging: „Wil jij deze?”

Daar verwacht je geen hoogmoedswaan. Toch hoort technisch manager Keizer, zoals gisteren dus, „zo links en rechts wel eens opmerkingen dat ik denk, nou: we spelen wel tegen Feyenoord volgens mij.” Van het soort: die moeten we thuis toch kunnen hebben. Keizer: „Ik snap dat wel en het doet me ook wel goed. Maar over het algemeen hopen mensen dat het sneller gaat dan realistisch is. Misschien moeten we aan verwachtingsmanagement doen, maar dat is heel moeilijk op het moment je veel punten haalt.”

Wie was gaan zweven staat na de nederlaag tegen Feyenoord (0-1) weer even met beide benen op de grond. Coach De Jong zei vooraf dat zijn ploeg toe was aan „een lekkere overwinning op Ajax, PSV of Feyenoord”. Maar zover komt het niet na een doelpunt van Jens Toornstra voor rust.

En zo staat Cambuur zesde. Of zoals De Jong zegt: slechts zes punten voor op de nummer zestien en dus de degradatiestreep. Zo zet hij de dingen graag in perspectief. Tegen de NOS slingert hij er een aforisme in: „Nuchter is wat anders dan schuchter.” En dat zijn Cambuur niet schuchter is bewijst hij met zijn gedurfde strijdwijze in de tweede helft tegen Feyenoord. Hij wisselt eerst een middenvelder voor een aanvaller en later nog een verdediger voor een middenvelder.

Ze speelden met vier spitsen

Dat vindt aanvaller Martijn Barto wel mooi van zijn trainer. „We speelden met vier spitsen, we hebben strijd geleverd.”

Hoe Barto de Cambuur-sensatie beleeft? Nuchter natuurlijk. „Ik ben totaal niet met de stand bezig. Af en toe hoor en zie je wat. Ik heb geen idee waar we nu na deze wedstrijd staan. We kijken in de winterstop wel weer even. We gaan voor handhaving.”

De eredivisie „normaliseert weer”, zegt De Jong na afloop. Oftewel: de dingen nemen langzaam weer hun normale beloop na het vertekenende beeld dat een stand kan geven na pakweg negen duels. Feyenoord klimt weer voorbij de club uit Leeuwarden en staat nu derde. Langzaam treden de wetten van de begrotingen weer in werking. Boven je stand leven is lastig.

De Jong waakt voor de verleiding om ambitieuzer uit de hoek te komen. „Laat ons maar normaal doen.” Mensen die een bijgestelde doelstelling van hem willen horen zijn volgens hem dezelfde mensen die in voorbeschouwingen op het seizoen nog voorspelden dat voor Cambuur het ‘tweede jaar’ syndroom weleens kon gaan gelden. Het jaar dus na het jaar van promotie, altijd lastig. Degradatie ligt op de loer. Hogere verwachtingen, nagenoeg hetzelfde budget en de blikvangers zijn vertrokken.

Het is een fatsoenlijk elftal

Keizer is er deze zomer niettemin in geslaagd „een fatsoenlijk elftal” bij elkaar te schrapen, vindt de technisch manager zelf. Cambuur – met een begroting van 6,5 miljoen euro voor dit jaar – huurde hier en daar en zocht transfervrije spelers. Wat het allemaal kostte? Nul euro aan transfersommen in ieder geval. „Wat ik zeg: we horen bij de onderste vier van de eredivisie, vorig jaar ook, komend jaar weer.” Wie hoger van de toren wil blazen, moet niet bij Cambuur zijn. Keizer: „Qua budget is er ook volgend seizoen weer maar één doel: dat is erin blijven. Net als huidig seizoen. En vorig seizoen.”