Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

IS verspreidt video met gegijzelde journalist als ‘verslaggever’

Een screenshot van John Cantlie in de vandaag vrijgegeven propagandavideo van IS. Bron: Youtube
Een screenshot van John Cantlie in de vandaag vrijgegeven propagandavideo van IS. Bron: Youtube

De Islamitische Staat (IS) heeft een video gepubliceerd waarin de gegijzelde Britse journalist John Cantlie verslag doet uit de zwaarbevochten stad Kobani.

Dat meldt de BBC.

De terroristische organisatie voert Cantlie in de video niet op als gijzelaar, maar laat hem verslag doen alsof hij een gewone journalist is. Cantlie is eind 2012 ontvoerd. IS heeft sinds augustus vier westerse gijzelaars onthoofd: de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff en de Britse hulpverleners David Haines en Alan Henning.

Propagandavideo

De nu verschenen video is een propagandavideo van de IS, waarin de terreurgroep suggereert dat het de slag om Kobani aan het winnen is. IS en Koerdische strijders vechten al weken om de stad. In de film zegt Cantlie dat de strijd ‘bijna voorbij’ is en dat de militanten bezig zijn de laatste verzetshaarden op te ruimen, ‘straat voor straat en gebouw voor gebouw’. De  video opent met beelden die zijn gemaakt met een drone.

Het is niet duidelijk wanneer de video is opgenomen, maar volgens persbureau AP refereert Cantlie in zijn tekst aan een nieuwsitem van de BBC dat is uitgezonden op 17 oktober en opmerkingen van een woordvoerder van het Amerikaanse leger van 16 oktober.

Bekijk hier de video:

https://www.youtube.com/watch?v=CQSwGBkGb6o