Home baked

Je kunt wanneer het om bakken gaat niet exact genoeg zijn. Daarom heb ik Home Baked, het nieuwe boek van Yvette van Boven, maar even op de keukenweegschaal gelegd: 1 kilo en 768 gram. Yvette schrijft het zelf op een van de eerste pagina’s: ‘Wees nauwkeurig. Meet ingrediënten zorgvuldig af.’

Ze schrijft ook dat je altijd hoort te beginnen met een schoon aanrecht, dat een oventhermometer een must is, dat je meel beslist moet zeven opdat de cake of taart luchtiger wordt en dat je je bakvormen liefst twee keer invet. De vorm zelf één keer, en vervolgens het keurig uitgeknipte stuk bakpapier waarmee je de vorm bekleedt nog een keer.

Maar dat zijn dan ook meteen de strengste regels uit het boek. Het heerlijke aan Yvettes recepten is nu juist dat ze over veel dingen helemaal niet gewichtig doet. Koken, of in dit geval bakken, uit haar boeken voelt alsof je samen met haar in haar propvolle, petieterige Parijse keukentje staat. Alsof ze je beste vriendin is, die toevallig iets handiger is dan jij en je met alle geduld van de wereld nog een keer uitlegt hoe je ervoor zorgt dat het beslag niet gaat schiften of wat je moet doen als het deeg niet wil rijzen.

Om haar uit het voorwoord te citeren: ‘U hoeft niet al heel veel te kunnen, ik leg de moeilijke stukjes gewoon uit.’

En dat doet ze dus echt. Met gezellig nonchalante tekeningetjes en ook door middel van de vele, verleidelijke foto’s van haar echtgenoot Oof Verschuren. Alleen taalkundig had één en ander wel iets nauwkeuriger gekund. Er staan nogal wat slordigheden in, en dat is zonde van zo’n mooi boek.

De recepten in Home Baked lopen uiteen van stoer Iers volkorenbrood tot verfijnde frambozenschelpjes met pistachecrème. Van mierzoete mini-meringues met Nutellaroomvulling tot suiker- en glutenvrije olijfolie-amandelkoekjes.

Er staan trouwens sowieso veel gluten-, tarwe- en lactosevrije en suikerarme recepten in. Van een eenvoudige wortel-bananencake tot een indrukwekkende matcha-theerol met limoenricotta en aardbei.

Allemaal dingen die jij en ik ook zouden moeten kunnen maken. In elk geval als we het samen met Yvette doen. En dat doen we komende week. Je mag je alvast verheugen op kreukelkoekjes, olijfoliecake, sodabread met rogge, lijnzaad en yoghurt en een vruchtentaartje met stilton en geitenkaas.