Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Religie

Geloofskwestie

„Ik wil niet naar die dood, ik vind het eng!” gilt Leyna, mijn dochter van vijf, op weg naar de katholieke doopplechtigheid van de dochter van een goede vriend in Den Haag. Er is geen lijk, begrijpt ze als we bij de kerk zijn, er wordt een kindje gedoopt. We glippen net op tijd binnen.

„Ik wil niet naar die dood, ik vind het eng!” gilt Leyna, mijn dochter van vijf, op weg naar de katholieke doopplechtigheid van de dochter van een goede vriend in Den Haag. Er is geen lijk, begrijpt ze als we bij de kerk zijn, er wordt een kindje gedoopt. We glippen net op tijd binnen. De Sint Jacobuskerk is prachtig, Leyna kijkt haar ogen uit. De dienst begint. „Waar is Jezus eigenlijk?” fluistert ze hard. Ik wijs naar het kruis. „Zielig zeg, dat ze hem zo hoog opgehangen hebben!”. Dan buigt ze zich naar me toe: „Mam, wij geloven niet in God hè, wij geloven in de boerknal”.

Judith Fischer